Wim van de Water was floormanager bij de V&D in Hoorn
NOS Nieuws

Veel oud-medewerkers V&D nog zonder baan

Van de V&D-werknemers die na het faillissement bij het UWV zijn terechtgekomen, heeft inmiddels ongeveer een derde werk gevonden. Het gaat om 1700 van de 5400 UWV'ers. De helft is weer aan het werk in de detailhandel, de andere helft in bedrijfstakken als de horeca of op een telefonische helpdesk.

De voormalige V&D'ers die ouder dan 50 zijn, hebben relatief weinig succes op de banenmarkt. Van de 1200 50-plussers zijn er 150 weer aan de slag. Dat zijn er volgens de uitkeringsinstantie minder dan je bij ontslagen 50-plussers in de detailhandel zou verwachten.

Voor jongere mensen ligt dat anders. Een groot deel van de bijna 11.000 werknemers die op straat kwamen te staan, schreef zich niet in als werkzoekende, maar vond op eigen kracht een andere baan. Zoals Walter Dinger (30). Hij werkte bij La Place, de horeca-tak van V&D. "Ik was erg van slag toen ik hoorde dat V&D stopte, maar ik wilde niet bij de pakken neer gaan zitten en ben meteen gaan solliciteren. Na een maand vond ik werk bij een bakkerij in Den Haag waar ik eerder gewerkt heb."

Depressief

Wim van de Water (59) kreeg van het UWV het nadrukkelijke advies om ook buiten de detailhandel te kijken. Van de Water was leidinggevende bij V&D: "De detailhandel zit in mijn bloed. Ik heb er ruim veertig jaar gewerkt. Ik zou er dolgraag weer aan de slag gaan. Maar ik heb ook veel cursussen gegeven en mensen gecoacht. Dat vond ik erg leuk, dus in die richting zoek ik ook."

Iemand die meer geluk heeft gehad met het zoeken van werk is de 57-jarige Margreet Rijke. Sinds 1 juni werkt ze weer in een winkel in Utrecht. Haar advies: "Blijf positief. Ik zie om me heen dat mensen depressief worden nu ze werkloos thuiszitten. Vreselijk vind ik dat. Ik ben ervan overtuigd dat je alleen nieuw werk vindt als je een positieve uitstraling hebt."

Hulp bij het solliciteren

Voor oud-V&D-werknemers en mensen die hun baan elders in de detailhandel zijn verloren, is er sinds april het project Loopbaansupport Detailhandel. Hier kunnen mensen aankloppen voor hulp bij het zoeken naar een nieuwe baan.

Hilde Stringa is coach bij het project. "De gemiddelde leeftijd van de mensen die bij een van onze coaches aankloppen, ligt tussen de 45 en 50 jaar. Deze mensen hebben vaak lange dienstverbanden gehad in de detailhandel en hebben in veel gevallen nooit of maar een enkele keer gesolliciteerd in hun leven", zegt ze. "Behalve bij het schrijven van een goed cv helpen we deze mensen ook met het gebruik van sociale media zoals LinkedIn."

De coaches geven niet alleen praktische hulp bij het solliciteren, maar kijken ook mee naar iemands loopbaan. "Vaardigheden uit de detailhandel, zoals klantvriendelijkheid, zijn ook nuttig in andere sectoren", zegt Stringa. "Vaak kunnen mensen dus ook in andere sectoren solliciteren, zoals de horeca of de zorg."

Het project is van start gegaan op initiatief van de vakbonden, naar aanleiding van de vele ontslagen en faillissementen in de sector. Naast een-op-eenbegeleiding biedt het project ook workshops en online hulp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl