Paraglider boven de bergen in Oostenrijk EPA

Een Nederlander van 64 is in Oostenrijk zwaargewond geraakt bij een vlucht met een glijscherm, een parapente. De paraglider maakte op 500 meter hoogte een verkeerde manoeuvre en stortte in het water van de Hallstättersee, een meer ten zuidoosten van Salzburg.

De man werd bewusteloos uit het water gehaald en met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht. Het is niet bekend hoe hij eraan toe is.

Het ongeluk gebeurde gisteren, meldt de Oostenrijkse politie. Mogelijk heeft de Nederlander een black-out gehad. Nadat hij de fout had gemaakt, ging hij in een snelle spiraalvlucht naar beneden. 

Een begeleider op de grond gaf aanwijzingen om bij hem uit te komen, maar hij reageerde niet, zegt de politie. Ook een opdracht om de noodparachute te gebruiken volgde de man niet op.

De afgelopen tijd zijn er verschillende ongelukken met paragliders geweest. De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) zegt dat er geen duidelijke verklaring is voor de reeks ongevallen.

KNVvL-secretaris Stigter benadrukt dat ongelukken bij vliegsporten wel veel aandacht krijgen. “Ieder incident is er uiteraard een te veel, het is ook slecht voor het aanzien van de sport.”

Hij wijst erop dat de zomer een drukke periode is, waarin veel wordt gevlogen. Bovendien mag iedereen met een glijscherm vliegen; er is geen brevet voor nodig. De KNVvL maakt zich daar zorgen over. “Je kan makkelijk een vlieger kopen, maar als je eenmaal op een duin staat, met een stevige wind, kan het goed fout gaan”, zegt Stigter.

STER reclame