ANP

Amsterdamse coffeeshops die in een straal van 250 meter van scholen staan, moeten overdag op schooldagen dicht blijven. De rechtbank wijst daarmee een eis van veertien coffeeshophouders af om ook dan softdrugs te mogen verkopen.

Ze vinden dat sluiting geen enkele zin heeft omdat ze al geen wiet en andere softdrugs mogen verkopen aan minderjarigen. Bovendien vinden ze dat ze te weinig tijd van de gemeente hebben gekregen om hun bedrijfsvoering aan te passen aan de nieuwe openingstijden. 

De rechter wuifde die argumenten weg omdat de overheid een gedoogbeleid voert, waarbij een gemeente in zijn recht staat om in te grijpen. Bovendien zijn alle eigenaren tijdig geïnformeerd over de maatregel. 

De gemeente Amsterdam is tevreden over het vonnis. De betrokken coffeeshophouders hebben nog geen reactie gegeven. 

Definitieve sluiting 

Amsterdam gaf de coffeeshophouders opdracht om per 1 januari 2014 hun deuren te sluiten als ze in de buurt staan van scholen. Op doordeweekse dagen mogen ze overdag niets verkopen, om kinderen te ontmoedigen om drugs te gebruiken. De gemeente liet destijds ook weten dat 26 drugswinkels moeten sluiten. Ook dat draait de rechter niet terug. 

Elf coffeeshops zijn inmiddels gesloten en de laatste vijftien moeten uiterlijk 1 januari hun deuren sluiten. Tegen die tijd moet er ook een uitspraak van de Hoge Raad zijn over de invoering van een landelijke wietpas. Dat is een soort clubpas die iemand moet hebben om bij een coffeeshop softdrugs te kunnen kopen. 

STER reclame