Strenge beveiliging bij het proces in Paramaribo
NOS Nieuws

Proces Decembermoorden opnieuw uitgesteld

Het Decembermoorden-proces in Suriname is opnieuw uitgesteld. De rechter heeft een nieuwe zitting belegd op 30 november.

In het proces staan 24 verdachten terecht voor de moord op vijftien tegenstanders van het militaire regime dat begin jaren 80 in Suriname aan de macht was. Desi Bouterse, nu president, is de hoofdverdachte.

Staatsveiligheid

Het Openbaar Ministerie heeft na een bevel van Bouterse de rechter gevraagd om het proces stop te zetten. Volgens Bouterse vormt het proces een gevaar voor de staatsveiligheid. De rechtbank heeft daar vandaag dus nog geen beslissing over genomen.

Het gaat om een belangrijke fundamentele kwestie die goed moet worden onderzocht, zei de rechter, en daar heeft ze meer tijd voor nodig.

Volgens correspondent Harmen Boerboom zijn de nabestaanden blij met die beslissing. "De rechtsstaat staat nog steeds overeind", zeggen ze. "De rechter had ook kunnen beslissen om de zaak stop te zetten en dan had Bouterse zijn zin gekregen."

Vreedzaam

Nabestaanden van de slachtoffers van de moorden hielden een demonstratie om de rechters van het Decembermoorden-proces te ondersteunen. De groep legde een krans bij het monument van de mensenrechten en trok daarna richting het gerechtsgebouw.

De Mobiele Eenheid probeerde de demonstranten tegen te houden, maar het lukte de groep toch om vlak bij de rechtbank te komen.

Voorzitter van de nabestaanden Sunil Oemwrasingh hield een korte toespraak waarin hij zei dat Suriname op een punt is gekomen waarbij mensen met macht alles in het werk stellen om zichzelf te beschermen tegen rechtvaardigheid. "Rechtvaardigheid die wij als samenleving niet alleen eisen, maar ook vragen dat recht en wet voor ieder hetzelfde is."

De demonstratie verliep vreedzaam en zonder incidenten.

Amnestiewet

Het proces sleept zich al 33 jaar voort. Pas in 2000, een maand voor de moorden verjaarden, begon het gerechtelijk vooronderzoek. Het strafproces startte zeven jaar later. Een door Bouterse aangenomen amnestiewet zorgde er in 2012 voor dat de verdachten niet vervolgd konden worden. Maar die wet werd in juni van dit jaar door de rechter opzijgeschoven.

Daarop gaf Bouterse via een nooit eerder gebruikt wetsartikel het bevel de vervolging stop te zetten. Het OM gaf daar gehoor aan en het proces werd tot vandaag opgeschort. Nu is er dus opnieuw uitstel tot 30 november.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl