Het afvalwater wordt onder de grond opgeslagen Oscar Siep - RTV Oost

De NAM mag maandag niet beginnen met het injecteren van afvalwater in de bodem in Twente. Dat vinden CDA en PvdA in de Tweede Kamer. De partijen zijn bang dat het afvalwater schadelijk is voor het milieu, schrijft RTV Drenthe.

Bij de olieproductie in het Drentse Schoonebeek komt zout afvalwater vrij. Dat wordt in Twente in de bodem opgeslagen. Een jaar geleden werd ontdekt dat de leiding van het afvalwater was aangetast, nadat er een lek was ontdekt. De olieproductie is toen stilgelegd. De NAM wil die weer hervatten, en dus ook het afvalwater weer in de bodem spuiten.

Volgens Tweede Kamerlid Omtzigt van het CDA heeft minister Kamp beloofd eerst advies in te winnen, en te onderzoeken of zuiveren van het afvalwater een mogelijkheid is. "Dan zou overlegd worden, en daarna pas gekeken of het wordt uitgevoerd. Nu lijkt het erop dat de NAM gewoon weer water gaat injecteren", aldus Omtzigt.

Petitie

Volgens een woordvoerder van de minister past hervatting van het wegpompen binnen de vergunning, als de leiding gerepareerd is. CDA en PvdA stellen daarom vragen aan de minister, en willen nog voor maandag antwoord. Ze worden gesteund door een groep van zo'n twintig lokale en regionale politici, die een brief hebben gestuurd aan minister Kamp. Zij willen ook dat de minister zich aan zijn belofte houdt, en wijzen erop dat een petitie tegen afvalwaterinjectie 30.000 keer is ondertekend.

De kans dat de NAM komende week echt kan beginnen met de afvoer van het afvalwater is minimaal, meldt het Staatstoezicht op de Mijnen. De toezichthouder heeft zeker nog de hele volgende week nodig om de pijpleiding te controleren. Een beslissing komt uiterlijk 17 augustus. 

STER reclame