FOX Sports ANP

Vanavond begint de eredivisie, maar sportzender Fox Sports en KPN zijn nog steeds verwikkeld in een conflict over het uitzenden van de voetbalwedstrijden. Fox wil dat zijn belangrijkste zender met eredivisiewedstrijden in het basispakket wordt opgenomen. Maar KPN voelt daar niets voor.

Het conflict is niet nieuw. De partijen zijn al 1,5 jaar in gesprek. Omdat het bestaande contract is afgelopen, kan Fox Sports met de vuist op tafel slaan. De zender heeft het eredivisievoetbal voor veel geld gekocht, maar heeft te weinig abonnees om winstgevend te zijn. Daarom wil het zijn sportzender in het basispakket. Maar KPN vindt dat ze dat hun klanten niet kunnen verplichten en zegt dat dit het basispakket 2,50 duurder maakt.

Te veel pijn

Of het voor vanavond wordt opgelost? "Ik denk het wel, want als de zender op zwart gaat, wordt door beide partijen te veel pijn geleden. Ze zullen echt wel proberen eruit te komen", zegt Ed Achterberg van vakblad Telecompaper.

Fox Sports en KPN willen er vooralsnog weinig over kwijt. "Als het aan ons ligt kan iedereen vanavond gewoon voetbal kijken", laat een woordvoerder van KPN weten. "Geen van de partijen wil dat de kijker hier de dupe van wordt", aldus Maarten Renooij van Fox Sports.

Stroomversnelling

De laatste twee weken zijn de gesprekken volgens Renooij in een stroomversnelling gekomen. Dat komt voornamelijk omdat beide partijen vandaag een besluit willen nemen. Vanavond trappen immers NEC en PEC Zwolle af voor de eerste ronde van de eredivisie.

Als er vandaag een akkoord komt dan zou dat zomaar kunnen betekenen dat alle KPN-abonnees dit weekend naar één zender van Fox sports kunnen kijken. Dat is technisch mogelijk, maar er wordt nog onderhandeld over andere opties. 

Ziggo lachende derde

Concurrent Ziggo wacht de onderhandelingen rustig af. Hun contract met Fox loopt nog één jaar door. Voor Ziggo-abonnees verandert er dit weekend dus sowieso niks.

De achterliggende vraag is of Fox Sports überhaupt een kabelaar als KPN nodig heeft om de kijker te bereiken. "Neem Netflix, een dienst die helemaal geen KPN of Ziggo gebruikt. Zo kan Fox Sports het ook gaan regelen", zegt Achterberg.

STER reclame