Gay Pride

'Gay Pride is meer dan halfnaakte mannen op bootjes'

'Een stel dansende leernichten met boa's', 'te commercieel', 'overdreven': de Canal Parade trekt jaarlijks een miljoen bezoekers, maar krijgt ook kritiek. De parade is een vast onderdeel van de Gay Pride en vaart morgen door de Amsterdamse grachten. Tachtig boten doen mee. Die variëren van grote bedrijven tot kleine homocafés. En van een Marokkaanse boot tot een 'biculturele transgenderboot'.

"Er is natuurlijk niks mis met dansende, halfnaakte mannen", zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. "Maar wie goed kijkt, ziet dat er een enorme diversiteit aan deelnemers is. Kritiek is er altijd, maar dat is ook typisch Nederlands. Als je ziet hoeveel mensen er op afkomen, dan denk ik niet dat de kritiek de overhand heeft."

Ook de lesbische Marina (24), homoseksuele Hjalmar (19) en transgender BeyonG (30) staan morgen op een bootje. We vroegen ze waarom ze meevaren, en hoe het volgens hen staat met de homo-emancipatie in Nederland.

Volgens Ineke draagt de Canal Parade bij aan homo-emancipatie omdat het de zichtbaarheid van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT's) vergroot. "Zonder die zichtbaarheid krijg je geen acceptatie."

Dat die acceptatie niet vanzelfsprekend is, blijkt uit de cijfers. Zo heeft meer dan een kwart van de Nederlanders moeite met twee mannen die hand in hand lopen. En hoewel de houding van Nederlanders ten opzichte van LHBT's de laatste jaren positiever is geworden, hebben zij meer dan anderen last van psychische problemen en gevoelens van onveiligheid.

Dat ervaart ook Hjalmar. "Ik wil net als iedereen mijn vriend een zoen kunnen geven in het openbaar, maar dat voelt niet altijd veilig. En als we samen over straat lopen, pak ik niet zo snel zijn hand omdat we dan reacties krijgen."

Hjalmar

Psycholoog Lisette Kuyper doet regelmatig onderzoek naar ervaringen van LHBT's voor het Sociaal Cultureel Planbureau. Ze vindt het verontrustend dat vooral homoseksuele jongeren van tussen de 11 en 16 jaar kampen met emotionele problemen. "Ze mochten al trouwen toen ze werden geboren. Het is eigenlijk gek dat het nog steeds zo slecht gaat."

Daar heeft Marina wel een verklaring voor. "Als je jong bent, wil je niet anders zijn dan anderen. Dus ga je automatisch een nieuw persoon aanmaken, een nieuwe jij die er wel bij hoort. Dat heb ik ook gedaan en dat was achteraf gezien heel vervelend."

'Basisrecht dat gevierd mag worden'

Maar is een botenparade de beste manier om de positie van LHBT's in de maatschappij te verbeteren? Voor BeyonG is het vooral een dag waarop ze haar stem kan laten horen. "Want heel veel transgenders kunnen dat niet. Iedere dag wordt er ergens in de wereld wel een transgender vermoord."

Het internationale belang van de Gay Pride onderstreept ook Kuyper. "We moeten niet vergeten dat mensen dit in veel landen niet eens mogen organiseren. Je kunnen verenigen met gelijkgestemden is een basisrecht. Dat mag gevierd worden."

BeyonG vaart morgen mee met een biculturele transgenderboot. Ze staat te popelen om mee te varen en 'heel veel liefde uit te stralen'.

BeyonG vertelt waarom zij morgen meevaart tijdens de Canalparade.

Als de lesbische Marina op de boot staat bij de Canalparade, kan ze zichzelf zijn. "Alle mensen langs de gracht klappen voor jóu."

Het verhaal van de lesbische Marina. Ook zij vaart morgen mee.

"Er is schijntolerantie in Nederland. Mensen vinden dansende mannen op een boot leuk, maar ze vergeten dat er ook nog problemen zijn in Nederland, bijvoorbeeld homogeweld", aldus Hjalmar.

"Als je een brug onderdoor vaart, en je daarna al die mensen langs de kade ziet, dat is zo indrukwekkend", zegt Hjalmar.

Deel artikel: