AFP
NOS Nieuws

Florida valt 'zika-mug' vanuit de lucht aan

De Amerikaanse staat Florida is begonnen met het vanuit de lucht bestrijden van de muggen die het zika-virus kunnen overbrengen. Een wijk in Miami is gisteren besproeid met bestrijdingsmiddelen die volwassen muggen en larven moeten doden.

Vorige week werd duidelijk dat het zika-virus voor het eerst ook in de Verenigde Staten door muggen is overgedragen. Het ging om vier gevallen in Miami. Volgens Tom Frieden van het Amerikaanse volksgezondheidsinstituut CDC kan het vanuit de lucht besproeien van muggen een effectieve manier zijn om hele muggenpopulaties uit te roeien. Maar het blijft lastig, omdat de insecten soms ook binnen zitten.

Buffer

"Een van de dingen die we nog niet weten is of het vanuit de lucht bestrijden van de mug ervoor zorgt dat alle muggen in een gebied worden gedood", benadrukt Frieden. Wat vanuit de lucht wordt verspreid is een combinatie van chemicaliën die de volwassen mug doodt en chemicaliën die muggenlarven doden.

Zika-virus wordt ook vanuit lucht bestreden

De wijken die besproeid worden, liggen om het gebied in Miami heen waar de vier zika-gevallen zijn geconstateerd. Zo willen de autoriteiten een buffer creëren, "Dat zorgt voor een veiligheidsmarge. Ons is gevraagd: waarom niet heel Miami? Omdat er geen bewijs is dat het zika-virus op andere plekken in Miami is verspreid", zegt Frieden.

De bodem van de pot met geld om het virus te bestrijden, komt snel in zicht, waarschuwde president Obama gisteren. Het is volgens hem tijd dat het Congres alle politieke verschillen overboord zet en extra middelen vrijmaakt. "Het Congres moet zijn werk doen. Zika bestrijden kost geld. Puerto Rico helpen met de aanpak van de zika-crisis kost geld. Onderzoek naar nieuwe vaccins kost geld", zei Obama.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl