Frustratie bij Neymar
NOS VoetbalAangepast

Neymar krijgt in Rio nieuwe kans om levende legende te worden

Hij moest en zou de ster worden van het WK 2014 in eigen land: Neymar da Silva Santos Júnior, kortweg Neymar. Maar de gehoopte tranen van geluk werden tranen van verdriet. Geblesseerd moest de spits het strijdtoneel verlaten en zag hij het Braziliaanse elftal in de halve finale tegen Duitsland met 7-1 onderuitgaan. Nu krijgt Neymar een herkansing.

De snelle solist uit São Paulo is als dispensatiespeler opgenomen in de olympische selectie van de Gele Kanaries, die het vanavond om 21.00 uur Nederlandse tijd opnemen tegen Zuid-Afrika. De 24-jarige Neymar is de grootste naam uit de selecties van de deelnemende landen, van wie het thuisland op papier de sterkste ploeg heeft.

Ook Rafinha (FC Barcelona), Marquinhos (Paris Saint-Germain) en Felipe Anderson (Lazio) zijn bekende namen bij de nationale ploeg. Brazilië won in het verleden driemaal zilver en tweemaal brons, maar nooit goud. Vier jaar geleden in Londen was Mexico in de finale te sterk.

Het bekende Christusbeeld in Rio, met op de achtergrond het Maracanã Stadion waar gespeeld wordt tijdens de Spelen.

Het olympisch voetbaltoernooi is weliswaar vooral een jeugdtoernooi, toch zijn er een aantal (dispensatie)spelers om voor te gaan kijken. Onder meer John Obi Mikel (Chelsea/Nigeria), Takuma Asano (Arsenal/Japan), Hyun-jun Suk (FC Porto/Zuid-Korea) en Heung-min Son (Tottenham Hotspur/Zuid-Korea) zijn van de partij.

Eredivisiespelers

Ajacied Amin Younes is er niet bij. De Duitser wilde zich beschikbaar stellen, maar Ajax hield dat met het oog op het nieuwe seizoen tegen. De eredivisie is niettemin wel vertegenwoordigd, net als de Jupiler League. Muamer Tankovic (AZ/Zweden), Simon Tibbling (FC Groningen/Zweden), Kasper Larsen (FC Groningen/Denemarken) en Hawbir Moustafa (MVV/Irak) zijn afgereisd naar Rio.

John van den Brom met Muamer Tankovic (r)

Oranje slaagde er niet in om zich te plaatsen voor de Spelen. De laatste keer dat dit wel lukte, was onder Foppe de Haan in 2008. Hij nam Roy Makaay, Gerald Sibon en Kew Jaliens mee als dispensatiespelers in een groep met verder onder meer Royston Drenthe, Hedwiges Maduro en Ryan Babel.

Messi

Het was aan Sibon te danken dat Nederland de groepsfase met Nigeria (0-0), Verenigde Staten (2-2) en Japan (1-0) overleefde. Hij scoorde in blessuretijd de 2-2 tegen de VS en Japan werd verslagen door een benutte strafschop van de lange spits.

In de kwartfinale bleek Argentinië na verlenging met 2-1 te sterk voor Oranje. De doelpuntenmakers aan Zuid-Amerikaanse zijde waren niemand minder dan Lionel Messi en Ángel Di María.

Nederlands elftal op de Olympische Spelen van 2008

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl