De Turkse president Erdogan AFP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan gaat nu ook achter bedrijven aan die op enige wijze te linken zijn aan de Turkse geestelijke Fethullah Gülen. Erdogan zei eerder al dat de beweging van Gülen dezelfde behandeling krijgt als elke andere terreurorganisatie

Gülen wordt door Erdogan gezien als de aanstichter van de mislukte staatsgreep van 15 juli. De Gülen-beweging steunt veel bedrijven en instellingen. Daarnaast heeft zij banden met verschillende media en heeft de beweging verschillende scholen gebouwd, waar onderwezen wordt op basis van het gedachtegoed van de Gülen.

"Deze organisatie heeft zonder enige twijfel een verbinding met de zakelijke wereld. Misschien is dat zelfs waar ze de meeste macht hebben", zei Erdogan bij een toespraak in het presidentiële paleis. "We zijn vastberaden om alle zakelijke banden van deze organisatie die bloed aan zijn handen heeft, door te snijden."

'Kogel'

Het lijkt erop dat Erdogan de geldstromen naar Gülen-gelieerde instellingen en bedrijven wil droogleggen. De president zei dat iedere cent die naar de Gülen-beweging gaat is als "een kogel in de loop van een pistool waarmee geschoten wordt op dit land". "We vergeven de schutter niet, maar de persoon die de kogel financiert evenmin."

De Turkse regering is sinds de couppoging bezig om Gülen-aanhangers uit het leger en bij instituten te verwijderen. Bijna 70.000 mensen die werkten als ambtenaar, jurist, in het onderwijs, de gezondheidszorg, het leger of in de media zijn al ontslagen of uit hun functie gezet. Daarnaast zijn ongeveer 18.000 mensen in bewaring gezet of gearresteerd wegens vermoedelijke betrokkenheid bij de coup. 

STER reclame