ANP

Volkert van der Graaf naar de rechter voor vervolging reclassering

tijd van publicatie

Volkert van der Graaf stapt naar de rechter. Hij wil het Openbaar Ministerie dwingen om zijn aangifte tegen Reclassering Nederland te behandelen. 

Vorig jaar september deed hij aangifte van smaad, laster en schending van de geheimhoudingsplicht. Een medewerker van de reclassering had informatie over zijn voorwaardelijke vrijlating aan verschillende media gegeven. Tot nu toe heeft het Openbaar Ministerie nog niets met de aangifte gedaan. 

Baat bij privacy

Dit tot ongenoegen van Volkert van der Graaf en zijn advocaat Willem Jebbink. "Het gaat om vertrouwelijke gegevens, daar heeft niemand iets mee te maken," zegt Jebbink, "Alles wat er over hem wordt gezegd en geschreven staat op de voorpagina van de krant en op 101 van Teletekst. Hij heeft als geen ander baat bij privacy." 

De gelekte informatie zou volgens de advocaat ook nog eens de eer en goede naam van zijn cliënt hebben aangetast, omdat de suggestie werd gewekt dat die zich niet aan de voorwaarden voor zijn vrijlating heeft gehouden.  

Op dit moment is het voor de moordenaar van Pim Fortuyn nog verplicht om antwoord te geven op de vragen van de reclassering, maar er loopt nog een zaak in hoger beroep om daarmee te kunnen stoppen. 

STER Reclame