​Christian Kern Hollandse Hoogte

De Oostenrijkse bondskanselier Christian Kern vindt dat de gesprekken met Turkije over toetreding tot de Europese Unie kunnen worden beëindigd. De sociaaldemocraat wil daar tijdens een top in september met de andere Europese leiders over spreken.  

"We moeten allemaal op de reset-knop drukken wat betreft Turkije. Ik denk dat gesprekken over toetreding op dit moment nog het meest lijken op diplomatieke fictie", zei Kern bij de Oostenrijkse omroep ORF. Volgens hem is er geen realistisch perspectief op toetreding voor Turkije. 

Europese regeringen maken zich zorgen over het optreden van de Turkse president Erdogan na de mislukte staatsgreep. Ook de mogelijke herinvoering van de doodstraf is door Europese leiders en instituten sterk veroordeeld.  

Niet afhankelijk

De bondskanselier heeft zich nog niet eerder zo duidelijk uitgesproken tegen toetreding van Turkije tot de EU, zegt NOS-correspondent Judith van de Hulsbeek. Kern wil hiermee duidelijk maken dat Europa niet afhankelijk is van Turkije. 

Van de Hulsbeek voegt eraan toe dat Kerns woorden natuurlijk ook voor binnenlands gebruik zijn bedoeld. Over een kleine twee maanden zijn er presidentsverkiezingen in Oostenrijk, waaraan ook een kandidaat van de populistische FPÖ meedoet. Kern wil mogelijke FPÖ-stemmers duidelijk maken dat ook de gevestigde orde kritisch kijkt naar de EU en Turkije. 

De Turkse minister van Europese Zaken zegt in een reactie op Kerns uitspraken dat die verontrustend dicht in de buurt van extreem-rechtse retoriek komen. 

STER reclame