De zaal in het Westfries Musem waar een deel van de gestolen werken hing | ANP
NOS Nieuws

Nog geen zicht op terugkeer gestolen werken Westfries Museum

Het Westfries Museum gaat er nog steeds van uit dat het vijf schilderijen terugkrijgt die meer dan tien jaar geleden werden gestolen. Maar wanneer? Dat is de grote vraag. "Er is nog geen zicht op", zegt Christa van Hees, woordvoerder van het Westfries Museum.

Ze hoopte dat de schilderijen aan het eind van deze zomer weer in Noord-Holland zouden zijn. Het museum was en is nog steeds bezig met voorbereidingen op een feestelijke terugkeer. Maar tot het echt zover is, kunnen die plannen nog even de ijskast in. De Oekraïense autoriteiten gooien roet in het eten. "Wat wij hebben begrepen is dat zij een eigen onderzoeksteam de eigenaar willen laten identificeren."

Ingewikkelde zaak

Vier van de in totaal 24 uit het Westfries Museum gestolen schilderijen werden in april teruggevonden door de Oekraïense politie tijdens een geheime operatie. Het vijfde doek werd door een man bij de Nederlandse ambassade in Kiev afgeleverd. "Toen is gezegd dat de doeken teruggegeven zouden worden. Het was immers helder dat de doeken van ons waren", zegt Van Hees.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Het bleek ingewikkelder. Na de vondst moest het Openbaar Ministerie een officieel verzoek tot teruggave indienen, legt Van Hees uit. Ook moest het museum alle eigendomsbewijzen overhandigen. "Dat is allemaal gebeurd en nu is het stil."

Toch heeft het museum hoop dat het uiteindelijk goedkomt. Van Hees: men heeft ons altijd verzekerd dat zij zich inspannen om ze terug te laten komen. Het wordt ook steeds gezegd dat het goed komt. Maar wanneer is de vraag.

Kunstroofdeskundige Arthur Brand is betrokken bij de opsporing van de kunstwerken. Hij heeft er ook alle vertrouwen in dat de doeken terugkomen. "Ze komen absoluut terug. Die overige negentien ook. Daar maak ik me persoonlijk hard voor."

Zilverwerk omgesmolten?

Bij de roof in 2005 werden naast de 24 schilderijen ook 70 stukken zilverwerk gestolen. Maar daarvan ontbreekt nog ieder spoor, zegt de woordvoerder van het museum. "In het eerste contact met de ambassade in Kiev werd gezegd dat de mensen die de schilderijen in handen hadden, ook het zilverwerk zouden hebben. Daar hebben wij alleen nog geen bewijs van gezien", zegt ze.

"We waren aangenaam verrast dat het er nog zou zijn, omdat we ervan uitgingen dat het omgesmolten zou worden. Dat is namelijk makkelijker aan de man te brengen. Maar als het nog zou bestaan, zou dat fantastisch zijn", aldus Van Hees.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl