NOS Nieuws

Republikeinen bekijken opties voor het geval Trump afhaakt

De Republikeinse partij onderzoekt een scenario dat normaal gesproken ondenkbaar is in een verkiezingsjaar: wat als een presidentskandidaat toch niet meedoet aan de verkiezingen?

Volgens ABC News bekijken partijfunctionarissen hoe ze Trump kunnen vervangen als hij om een of andere reden opstapt. De miljardair heeft nooit aangegeven dat hij van plan is om te vertrekken, maar sommige Republikeinen vinden zijn gedrag zo onvoorspelbaar dat ze zich willen voorbereiden op zo'n situatie.

Kritiek

De afgelopen weken deed Trump enkele opmerkelijke uitspraken die niet overal in goede aarde vielen. Zo noemde hij zijn concurrent Hillary Clinton de duivel en zei hij dat de Krim bij Rusland hoort. Ook haalde hij uit naar de moeder van een gesneuvelde soldaat, wat veel kritiek opleverde van moslimvrouwen. De echtgenoot van de vrouw zei daarna dat Trump een gitzwarte ziel heeft.

Ook binnen zijn eigen partij is er kritiek op de controversiële Trump. Een aantal Republikeinen heeft al gezegd op Hillary Clinton te stemmen. Een belangrijke adviseur van Jeb Bush heeft haar partijlidmaatschap zelfs opgezegd vanwege Trump. Deze critici zijn geen echt grote namen bij de Republikeinen, maar het is wel een indicatie dat het rommelt binnen de partij.

Ik wil dat mijn kleinkinderen zien dat ik niet negeer wat Trump zegt en doet.

Mitt Romney

De meeste partijprominenten blijven trouw aan de Republikeinse partij, maar sommigen nemen wel afstand van Trump. Zo zei oud-presidentskandidaat John McCain: "Ik kan niet genoeg benadrukken hoezeer ik het oneens ben met de uitspraken van Trump".

De presidentskandidaat van 2012, Mitt Romney, is ook een belangrijk criticus van Trump. "Ik wil dat mijn kleinkinderen zien dat ik niet negeer wat Trump zegt en doet. Dat laat namelijk zien dat hij met zijn temperament ongeschikt is als leider van de vrije wereld", zei hij in maart.

Oud-presidenten George W. Bush en George H.W. Bush houden allebei de kaken stijf op elkaar over Trump. Ze willen geen rol spelen in de presidentscampagne, zeggen ze. Barbara Bush, de vrouw van Bush senior, heeft wel gezegd dat ze niet begrijpt hoe vrouwen op Trump kunnen stemmen.

Trump kan niet worden gedwongen om te vertrekken. De teleurgestelde partijgenoten staan daarom zolang hij aanblijft voor de keuze: ga ik - om eenheid uit te stralen - toch achter Trump staan, of laat ik hem openlijk vallen?

Partijleiding

Mocht Trump toch opstappen, dan moet het Republikeinse Nationale Comité, de partijleiding, een opvolger aanwijzen. Bij de Democraten werkt het hetzelfde: als Clinton terugtreedt, bijvoorbeeld door het e-mailschandaal, dan bepaalt het Democratische Nationale Comité wie haar vervangt.

De kans dat een van beiden opstapt, lijkt op dit moment klein. De campagneleider van Trump sprak vandaag bij Fox News tegen dat er onrust is binnen het Republikeinse kamp. Hij zei dat Trump stevig aan het roer staat van de campagne en dat die positief verloopt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl