NOS Nieuws

Olympisch dorp Turijn tien jaar later domein van vluchtelingen

Vluchtelingen in voormalig Olympisch dorp

In 2006 werden de Olympische Winterspelen gehouden in Turijn. Het evenement had een economische impuls voor de regio moeten betekenen, maar tien jaar later is daar in het noorden van Italië weinig van terug te zien.

Het olympisch dorp, waar destijds de atleten verbleven, staat nog overeind en werd drie jaar geleden gekraakt door vluchtelingen. Inmiddels worden de appartementen bewoond door ruim 1100 immigranten.

Als NOS-correspondent Rop Zoutberg langskomt om een verslag te maken, loopt het meteen uit de hand. Zoutberg en zijn cameraman worden belaagd door woedende asielzoekers, die niets van journalisten willen weten.

"Er stonden meteen zo'n tien mensen om me heen", vertelt cameraman Angelo. "Ze grepen naar mijn camera en sloegen de cameralamp tegen de grond." Een ontvangst als deze krijgt de cameraman niet vaak. "Ik ben wel een beetje boos. Ze maakten ons zelfs uit voor racisten. Dat begrijp ik niet."

Het past in het beeld van het Italië van nu, zegt Zoutberg. "Er zitten nu zo'n 140.000 vluchtelingen in heel Italië. Dat zijn er meer dan ooit. De meesten verblijven in het noorden van het land, in de buurt van de rijkere Europese landen."

Zoutberg vroeg onlangs minister Alfano van Binnenlandse Zaken naar de stand van zaken. "Hij zei me dat hij er bij iedere Europese vergadering op hamert dat de vluchtelingen beter over Europa moeten worden verspreid. Ook Afrikaanse landen, waar veel migranten in Italië vandaan komen, moeten volgens Alfano asielzoekers terugnemen. Doen ze dat niet, dan klapt het hele asielsysteem in Italië in elkaar. Daardoor ontstaan spanningen, met gevoelens van afwijzing en racisme tot gevolg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl