anp

Sigarettenpakjes worden mogelijk in de toekomst grotendeels blanco en zonder grote merknamen. De ministeries van Volksgezondheid en Economische Zaken bestuderen deze maatregel om de verpakkingen minder aantrekkelijk te maken, bevestigt een woordvoerder van VWS.

Waarschuwende teksten en foto's zijn nu al verplicht. Maar op de verpakkingen mogen 'aantrekkelijke' merklogo's, kleuren en letters van de fabrikanten nog wel.

De Tweede Kamer heeft in een motie gevraagd om extra maatregelen om de verpakking van rookwaren nog onaantrekkelijker te maken. Volgens een woordvoerder van VWS is 'plain packaging' één van de opties die worden bekeken. Voor 1 oktober moet duidelijk zijn waar het kabinet voor kiest. 

In Australië zijn blanco sigarettenpakjes sinds 2012 een feit, Frankrijk en Engeland volgen binnenkort. Dit voorjaar werden strengere Europese regels voor sigarettenpakjes ingevoerd: er moeten waarschuwingen en foto's op komen.

Foto's van waarschuwingen op sigarettenpakjes NOS

Onder meer PvdA en CDA vroegen staatssecretaris Van Rijn meer te doen om het roken te ontmoedigen, vooral bij jongeren.

Kamerlid Bruins Slot pleit voor een breed ontmoedigingsbeleid: "Nederland heeft zich via internationale verdragen verplicht tot een volledig verbod op tabaksreclame, -promotie en -sponsoring. Toch staan we het nog toe dat bij de kassa in de supermarkt gehele rekken vol met kleurrijke sigarettenpakjes uitgestald staan. Een verbod op uitstallen is vooral bedoeld om jongeren zo min mogelijk met tabak in aanraking te laten komen zodat ze minder snel gaan roken".

Tweede Kamerlid Erik Ziengs van de VVD ziet weinig in de plannen. Hij laat weten klaar te zijn met "de heksenjacht op de roker". Ziengs: "De VVD is er voor om jongeren onder de 18 te beschermen, en we doen al vrij veel om roken te ontmoedigen, zoals de fotowaarschuwingen op pakjes die eraan komen. Laten we nu eerst eens kijken wat voor effect dat heeft  voordat we weer nieuwe maatregelen nemen."

STER reclame