Debbie Wasserman Schultz, de afgetreden partijvoorzitter van de Democraten
NOS Nieuws

'FBI hield Democraten onkundig van Russische hackers'

De FBI heeft maanden gewacht voor de Democraten verteld werd dat hun partij doelwit was van een Russische cyberaanval. Het persbureau Reuters heeft die informatie van drie "welingelichte" bronnen. Die zeggen ook dat nagelaten is de Democraten te informeren dat de aanval werd onderzocht als een geval van Russische spionage.

Doordat de Democratische Partij niet op de hoogte was, hebben functionarissen geen stappen ondernomen om te voorkomen dat vertrouwelijke e-mails en documenten in Russische handen kwamen. Een bron zegt dat de Russen maandenlang konden inbreken in computers in een cruciale fase van de presidentscampagne.

In maart waren er de eerste signalen van verdachte activiteiten in het computernetwerk van de Democratische Partij. Zowel de partij als de FBI startte een onderzoek, maar de Democraten kregen volgens de bronnen van Reuters niet te horen dat de verdenking uitging naar Rusland.

Tot in juni zouden de hackers toegang gehad hebben tot het Democratische computernetwerk.

Val partijvoorzitter

Onderschepte e-mails werden aan de vooravond van de Democratische Conventie van eind juli gelekt. Die maakten duidelijk dat de partijleiding een duidelijke voorkeur had voor Hillary Clinton toen ze nog in een spannende strijd verwikkeld was met Bernie Sanders. De affaire kostte partijvoorzitter Debbie Wasserman Schultz vlak voor het begin van de conventie de kop.

Amerikaanse functionarissen en particuliere beveiligingsbedrijven maakten vorige week bekend dat Rusland achter het hacken zat. De regering-Obama heeft zich er nog niet officieel over uitgelaten. De Russische regering ontkent elke betrokkenheid.

De FBI doet geen openbare mededelingen over de zaak. Volgens een ingewijde doet de FBI er het zwijgen toe om geheime inlichtingenoperaties te beschermen en om de nationale veiligheid niet in gevaar te brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl