Een patiënt met spataderen in haar been krijgt een operatie (dit ziekenhuis komt niet voor in het verhaal)
NOS Nieuws

Spataderbehandeling kan 1200 euro goedkoper in ander ziekenhuis

Zorgverzekeraar CZ publiceerde vandaag de tariefafspraken met ziekenhuizen. Een vergelijking van de prijzen van een paar behandelingen laat prijsverschillen tot ruim 1200 euro zien.

Zo kost een ingreep aan de huid bij blaren bij het Maasziekenhuis Pantein in Beugen 414 euro, en in het Van Weel-Bethesda ziekenhuis in Dirksland bijna vier keer zoveel: 1641 euro.

Bij dat laatste ziekenhuis is een spataderbehandeling dan weer veel goedkoper dan elders. Het binnen de ader verwijderen of verschrompelen van spataderen kost in Dirksland 555 euro en in het Spijkenisse Medisch Centrum 1832 euro: een verschil van 1277 euro.

Een ademhalingsregistratie-onderzoek bij een slaapstoornis kost bij het Rode Kruis ziekenhuis in Beverwijk 428 euro en bij het HagaZiekenhuis in Den Haag 1317 euro. En voor een soa-onderzoek of -behandeling is een bezoek aan de Isalaklinieken in Zwolle veel voordeliger dan aan het Zeeuwse Admiraal de Ruyterziekenhuis: 230 tegen 512 euro.

Kleinere verschillen

Kleinere verschillen zijn te zien bij bijvoorbeeld behandelingen tegen bedplassen. Een of twee polikliniek-bezoeken kosten bijna overal 312 euro, met uitschieters bij het Academisch Ziekenhuis Maastricht (330 euro) en het Sint Jans Gasthuis in Weert (275 euro).

Ook bij het hechten van een wond, een relatief goedkope behandeling, zijn kleine verschillen te zien. De behandeling kost overal rond de 90 euro, behalve bij de Stichting Cura Clinic in Maastricht. Daar kost het 71 euro.

CZ hoopt dat patiënten hun behandeling niet alleen kiezen aan de hand van de prijs. "Ze kunnen contact opnemen met onze zorgservice die ze vertelt hoe de kwaliteit in de ziekenhuizen is", zegt woordvoerder Marie-José van Gardingen. "De tarievenlijst is gewoon een hulpmiddel om voor behandelingen te kijken hoe een rekening er na de behandeling ongeveer zal uitzien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl