Oog
NOS Nieuws

Samsung lanceert telefoon die je met je oog kunt ontgrendelen

Cijfers, figuurtjes en een vinger. Smartphones kun je tegenwoordig op verschillende manieren ontgrendelen. En er is een vierde manier in opkomst: met je oog. Dit gaat via een irisscanner, die zit ingebouwd in de smartphones. Samsung heeft vandaag een nieuwe telefoon gepresenteerd die deze functie ook heeft: de Galaxy Note 7.

Samsung is de eerste grote partij die een telefoon met irisscanner lanceert. De Japanse fabrikant Fujitsu kwam vorig jaar al met een irisscanner, maar het merk is op de smartphonemarkt lang niet zo groot als Samsung. Hetzelfde geldt voor Microsoft, dat de functie heeft gestopt in twee Lumia-telefoons. Er gaan ook geruchten dat LG en Apple aan een dergelijke functionaliteit werken.

Zo werkt het

De irisscanner zit naast de luidspreker boven het scherm en bestaat uit drie verschillende camera's en een lampje. Die zoeken het oog op en proberen het te matchen met het oog van de eigenaar. De gebruiker moet de telefoon daarvoor op zo'n 30 centimeter voor zijn gezicht houden. Als hij een bril of contactlenzen draagt, is de kans groot dat de irisscanner niet werkt.

De nieuwe Samsung-smartphone

Naast de irisscanner en een pincode heeft de Note ook een vingerafdrukscanner. Het is aan de gebruiker welke methodes hij gebruikt. Met de scanners kun je ook een deel van het geheugen op het toestel extra versleutelen, om bijvoorbeeld paspoorten of andere gevoelige documenten op te slaan.

De Note 7 is het grotere broertje van de Galaxy S7 Edge. Op het oog lijken ze veel op elkaar. De telefoons hebben allebei een gebogen schermrand. De Note is bedoeld voor de zakelijke gebruiker; die groep maakt zich relatief meer zorgen over privacy en veiligheid dan de doorsnee telefoongebruiker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl