Qusai Abtini in zijn rol als Abu Abdou Hollandse Hoogte | AP

Abu Abdou is een nogal dominante echtgenoot en vader en dat brengt hem regelmatig in conflict met zijn ambitieuze vrouw Umm. Het is oorlog in Syrië, de stad waar ze wonen is belegerd. Explosies horen net zo bij het dagelijks leven als de gebruikelijke ruzies in het gezin, de opvoeding van de kinderen en de vraag met wie ze moeten trouwen.

De serie over het gezin in de Syrische stad Aleppo werd in 2014 gemaakt door een tv-station van de rebellen die vechten tegen president Assad. En het bijzondere: alle acteurs waren kinderen. Dat gaf de serie een sfeer van onschuld. Die is nu definitief verdwenen: de acteur die Abu Abdou speelde, Qusai Abtini, is omgekomen toen hij probeerde de belegerde stad te verlaten.

Kindsterretje Qusai Abtini sterft in Aleppo

Aleppo is de grootste stad van Syrië en is een van de brandhaarden van het verzet tegen president Assad. Qusai was 10 toen de protesten begonnen. Hij ging vaak met zijn oudere broer mee naar demonstraties. Op school speelde hij ook toneel en de schooldirecteur stelde hem voor aan regisseur Bashar Sakka. Die maakte de serie Moeder van Abdou uit Aleppo.

Van de serie werden dertig afleveringen van 10 minuten gemaakt. De stad werd zo vaak gebombardeerd dat het geluid van bommen onvermijdelijk een rol speelde in de serie. In een aflevering maken drie meisjes die een scene spelen, een sprong in de lucht als er een explosie klinkt, en gaan dan door met spelen.

Qusai Abtini in zijn rol als Abu Abdou Hollandse Hoogte | AP

Alle rollen werden door kinderen gespeeld, in een oude wijk van Aleppo. De regisseur wilde de impact van de oorlog op het dagelijks leven laten zien, maar daarbij ook de humor en de lichtheid van de kinderen gebruiken. 

In een aflevering maakt Umm plannen om met andere vrouwen een rebellengroep te beginnen. Abu maakt haar idee belachelijk: "Wil jij naar het front? Je bent al bang voor kakkerlakken!" Daarna ziet ze een muis in de kamer en blijkt inderdaad dat ze niet zo dapper is...

Na de serie bleef Qusai acteren, maar ook de oorlog ging door. Een paar weken geleden werd zijn huis door een bom getroffen. Zijn vader raakte gewond en zit sindsdien in een rolstoel. Hij besloot op 8 juli dat zijn kinderen de stad uit moesten. Toen de auto waarin Qusai zat de stad verliet, werd hij getroffen door een raket.

Een paar dagen later werd een symbolische begrafenis gehouden. Daarbij hield zijn vader in de rolstoel een bord vast waarop stond: "Qusai, Abu Abdou uit Aleppo, je bent een kleine held. Je maakte het regime bang met je grote daden, daarom hebben ze je vermoord."

Qusai Abtini is een van de vele duizenden dodelijke slachtoffers in Aleppo, en er zitten naar schatting 250.000 burgers opgesloten in de stad. Die is inmiddels helemaal omringd door het leger van Assad.

STER reclame