ANP
NOS Wielrennen

Boels wilde geen onrust rond geschorste Armitstead

Elizabeth Armitstead, wereldkampioene wielrennen op de weg, is ruim een maand geschorst geweest. Opvallend: niemand wist ervan. Behalve haar ploeg en de Britse dopingautoriteit UKAD.

"Waarom zouden we onrust creëren?", reageert de woordvoerder van haar werkgever, de Nederlandse wielerploeg Boels-Dolmans. "We waren bezig met het aanvechten van haar schorsing."

Wat er gebeurde: sinds augustus 2015 kreeg Armitstead drie keer een vinkje achter haar naam; ze miste drie onaangekondigde dopingcontroles. En dan volgt automatisch een schorsing. "We hoorden eind juni van de schorsing."

'De dopingcontroleur legitimeerde zich niet'

Naar nu blijkt: het eerste vinkje uit augustus 2015 bleek onterecht. "De dopingcontroleur vroeg bij de receptie van ons hotel in Zweden waar Lizzie was. Maar hij legitimeerde zich niet. Dus heeft de receptie haar kamernummer niet gegeven. Hij probeerde haar vervolgens te bellen, maar ze lag te slapen. Daarop is hij onverrichter zake weer weggegaan."

Vanwege bovenstaande procedurefout van de Britse dopingautoriteit, zo oordeelt het sporttribunaal CAS, is de schorsing nu van de baan. Over de andere twee gemiste controles zegt haar ploeg dit: "Eén controle miste ze vanwege een noodgeval in haar familie. Ze was vergeten om haar whereabouts aan te passen. De andere gemiste controle wil ze ook nog aanvechten, want de UKAD heeft nog een administratieve fout begaan, maar daar wacht ze nog even mee. Ze bereidt zich eerst voor op de Spelen."

Zes zeges in 2016

Tot haar schorsing won Armitstead zes wedstrijden, onder meer Omloop Het Nieuwsblad, Strade Bianche en Ronde van Vlaanderen. Of het niet gek is dat de vrouw in vorm, nota bene wereldkampioene, geschorst is en dat niemand er vanaf weet? "Die vraag moet je aan het UKAD stellen. Maar ik denk dat zij ook wel inzagen dat er een fout gemaakt was", aldus de woordvoerder van Boels-Dolmans.

Armitstead miste ondertussen twee WorldTour-wedstrijden: afgelopen zondag Ride London en op 24 juli La Course in Parijs. "Die laatste was sowieso al onzeker of ze die zou rijden, vanwege de risico's op valpartijen." En tijdens een eerdere WorldTour-koers, de Giro Rosa, stapte ze tussentijds op 8 juli af. Volgens het persbericht destijds van Boels-Dolmans was dat vanwege ziekte. De ploeg wist op dat moment dus al van haar drie gemiste controles en haar schorsing.

Zondag 7 augustus

Zondag rijdt Armitstead op de Spelen van Rio de wegrace, waarin ze vier jaar geleden in Londen zilver won achter Marianne Vos.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl