LTO boos over 'bijenplan' milieuclubs en supermarkten

tijd van publicatie
ANP

Land- en tuinbouwers zijn boos over het akkoord dat Greenpeace en Natuur & Milieu hebben gesloten met supermarkten Jumbo en Albert Heijn om bijensterfte tegen te gaan. De supermarkten hebben toegezegd dat er bij de teelt van groenten en fruit die in hun winkels worden verkocht minder bestrijdingsmiddelen gebruikt zullen worden.

De boeren voelen zich gepasseerd, omdat ze niet zijn betrokken bij het akkoord. "We willen op alle terreinen afspraken maken, maar dan willen we ook aan tafel zitten", zegt voorzitter Maat van de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO).

Maat benadrukt dat groenten en fruit van Nederlandse bodem bij de schoonste ter wereld horen. "Wij hebben in vijftien jaar tijd het gebruik van bestrijdingsmiddelen met 80 procent verminderd", zegt hij. "We zijn koploper in de wereld."

'Beste jongetje van de klas gestraft'

LTO vreest ook dat de afspraken alleen gelden voor Nederlandse telers en dat groenten en fruit uit het buitenland daardoor aantrekkelijker worden. "Je zegt tegen het beste jongetje van de klas dat je die niet meer nodig hebt", vindt Maat.

Greenpeace spreekt tegen dat boeren niet zijn gehoord. Campagneleider Van Bekkum zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat de supermarkten bij hun leveranciers hebben nagevraagd of het verminderen van de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen haalbaar is.

STER Reclame