Medewerkers van Milieudefensie meten de luchtkwaliteit in Den Haag (archief)
NOS Nieuws

Milieudefensie daagt Staat voor rechter om schonere lucht

Milieudefensie begint een rechtszaak tegen de Staat over de luchtkwaliteit in Nederland. De actiegroep eist voor de rechter dat de luchtkwaliteit binnen een half jaar overal voldoet aan Europese normen. Die worden nu nog op tientallen plaatsen overschreden, zegt Milieudefensie in de Volkskrant.

De dagvaarding is gisteren ingediend bij de rechtbank in Den Haag. Daarin staat volgens de krant dat de overheid al tijden tekort schiet in het verbeteren van de luchtkwaliteit. Milieudefensie zegt dat als gevolg van hoge concentraties fijnstof en stikstofdioxide ieder jaar duizenden mensen eerder overlijden.

Urgenda

Campagneleider Anne Knol van Milieudefensie zegt dat in Engeland al met succes een beroep is gedaan op de rechter om de luchtkwaliteit te laten voldoen aan Europese normen. Ze ziet zich bovendien gesterkt door de uitspraak in de Urgenda-zaak, van juni vorig jaar.

Anne Knol: het recht op gezondheid wordt aangetast

In de dagvaarding komt Milieudefensie met voorstellen om de luchtkwaliteit snel te verbeteren. Dat zou kunnen door oude auto's sneller te vervangen, de aanschaf van elektrische voertuigen fiscaal te stimuleren en landbouwemissies te verlagen. Behalve het verkeer is ook de intensieve landbouw een oorzaak van te hoge concentraties stikstofdioxide, zegt de actiegroep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl