EPA
NOS Nieuws

Trump vliegt opnieuw uit de bocht, vinden prominente Republikeinen

Donald Trump ligt in eigen kring opnieuw onder vuur vanwege omstreden uitspraken. Vooraanstaande Republikeinen, onder wie senatoren, hebben kritiek op de uitspraken die Donald Trump de afgelopen dagen heeft gedaan over de gesneuvelde moslimmilitair Humayun Khan.

Op de Democratische Conventie viel vader Khizr Khan Trump donderdag aan op zijn uitspraken over moslims. De afgelopen vier dagen liet Trump zich meermalen denigrerend uit over de ouders van de in Irak gesneuvelde militair. Zo zei hij dat Khans moeder er zwijgend bij stond en niets mocht zeggen omdat ze moslima is. Ook zei hij dat hij zelf heel goed weet wat opoffering is, omdat hij altijd hard heeft gewerkt.

Onder anderen Republikeins senator, oorlogsveteraan en oud-presidentskandidaat John McCain heeft afstand genomen van Trump. "Ik kan niet genoeg benadrukken hoezeer ik het oneens ben met de uitspraken van Trump." Hij zegt dat hij hoopt dat Amerikanen beseffen dat de mening van de presidentskandidaat niet overeenkomt met die van de partij.

Trump en McCain botsten eerder toen Trump had gezegd dat McCain geen oorlogsheld is, omdat hij in Vietnam tot krijgsgevangene was gemaakt. "Hoewel onze partij Trump heeft genomineerd als presidentskandidaat, geeft dat hem nog geen vergunning om de besten onder ons zwart te maken", zei hij.

Aangevallen

Drie andere Republikeinse senatoren hebben eveneens afstand genomen van de uitspraken van Trump. Zelf klaagde de presidentskandidaat dat de vader van Khan hem de afgelopen dagen heeft aangevallen.

Pat Toomey, de Republikeinse senator voor Pennsylvania, zei: "De familie Khan verdient niets anders dan onze dankbaarheid, iets anders is ongepast".

Eerder schreef de vrouw van Khizr Khan, Ghazala, een opiniestuk in The Washington Post waarin ze reageerde op de bewering van Trump dat haar achtergrond als moslimvrouw haar tegenhield om zich net als haar man uit te spreken. Volgens haar heeft de Republikeinse presidentskandidaat "geen idee wat opoffering inhoudt".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl