Als de groei doorzet bestaat over een tijdje meer dan de helft van de bevolking van Zeeuws-Vlaanderen uit Belgen Omroep Zeeland

Het is een kwestie van tijd voor de helft van de inwoners van Zeeuws-Vlaanderen Belgisch is. Als de groei van het aantal Belgen zo doorzet zal dat over 35 jaar het geval zijn. Dat heeft Omroep Zeeland berekend. 

De lage woningprijzen zorgen ervoor dat er sinds 2011 jaarlijks honderden Vlamingen verhuizen naar Zeeland. Een woning in Vlaanderen kost gemiddeld 239.000 euro, in Zeeuws-Vlaanderen is dat 174.000 euro.

10 à 15 jaar

Er bestaat een kans dat de Belgen al eerder in de meerderheid zijn op het zuidelijkste punt van Zeeland. Antropoloog Herman Tak denk dat het nog maar 10 à 15 jaar duurt. "Als er één schaap over de dam is, dan volgen er meer," zegt hij.  Hij verwacht dat de toestroom van Vlamingen de komende jaren nog flink zal toenemen. Een logische ontwikkeling die je in de jaren zeventig ook rond Amsterdam zag, jongeren blijven werken in de stad en gaan wonen op het platteland.

Herman Tak denkt dat de komst van de Belgen een oplossing is voor de ontvolking van de regio. "Ik denk dat Zeeuws-Vlaanderen hier enorm van gaat profiteren en de rest van Zeeland er nog jaloers op wordt."

Grens

Vooral in de buurt van de grens worden er veel huizen aan Belgen verkocht. In Eede en Nieuw-Namen is nu al bijna de helft van de inwoners Belgisch. In het plaatsje Sluis wonen de meeste Belgen. De Belgeninvasie lijkt zich te beperken tot Zeeuws-Vlaanderen. In de rest van Zeeland is het aantal Belgische inwoners de laatste jaren bijna gelijk gebleven. 

STER reclame