Gevonden brokstukken van de MH370 op het Franse eiland Réunion
NOS Nieuws

Onderzoeksteam MH370 sluit opzet piloot niet uit

Het Australische bureau voor Transportveiligheid dat de zoektocht naar de verdwenen Malaysia Airlines-vlucht MH370 coördineert, geeft voor het eerst toe dat een van de piloten het toestel mogelijk opzettelijk heeft laten neerstorten. Onderzoeker Peter Foley van het bureau zegt dat opzet een van de theorieën is.

Die theorie wordt versterkt door een stuk vleugel van de Boeing 777 van Malaysia Airlines, dat is aangespoeld op Madagascar. Uit onderzoek zou blijken dat een vleugeldeel in de landingsstand stond en dat kan alleen door menselijk ingrijpen.

Verder gevlogen

Vlucht MH370 verdween in maart 2014, onderweg van Kuala Lumpur naar Peking, met 239 mensen aan boord. De zaak is een van de grootste luchtvaartmysteries ooit. Tot nu toe was het meest waarschijnlijke scenario dat het toestel in zee is gestort doordat het geen brandstof meer had.

Onlangs bleek dat de piloot kort voor de verdwijning op zijn vliegsimulator een vrijwel identieke route had uitgezet als de route die het toestel waarschijnlijk heeft gevolgd. Daar komt dan nu de vondst van het vleugelstuk bij. "Er stapelen zich wat zaken op die op een nieuwe theorie kunnen wijzen", zegt correspondent Robert Portier in Australië.

Zuidwaarts

Het opzettelijk neerstorten zou volgens Portier ook de verklaring kunnen zijn dat in het zoekgebied niets is gevonden. "Als de piloot het vliegtuig liet crashen, is het mogelijk veel verder zuidwaarts gevlogen dan tot nu toe is aangenomen."

Vorige maand zeiden de regeringen van Maleisië, China en Australië dat ze van plan zijn te stoppen met zoeken naar resten van het toestel. Het is niet duidelijk of de nieuwe inzichten daar verandering in brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl