NOS Sport

Hendriks probeerde situatie olympisch dorp stil te houden

Hendriks probeerde situatie olympisch dorp stil te houden

Chef de mission Maurits Hendriks heeft geprobeerd de slechte situatie van het olympisch dorp in Rio de Janeiro stil te houden. Een paar weken voor het begin van de Olympische Spelen hadden alle deelnemende landen met elkaar afgesproken om niets in de publiciteit te laten komen over hoe de accommodaties voor de sporters zijn.

"Dat hebben we bewust gedaan, om de relatie met de organisatie goed te houden. Het is vijf dagen gelukt, dat was best een wonder. Uiteindelijk voelden de Australiërs zich genoodzaakt om ermee naar buiten te treden."

Australië ontevreden

Vorige week besloot de Australische equipe een ander onderkomen te zoeken. Ze klaagden over lekkages, kapotte waterleidingen, openliggende elektriciteitskabels en verstopte toiletten.

Hendriks ging niet over tot zulke zware maatregelen. "We zijn heel blij dat het ergste achter ons is. De sporters hebben er weinig van gemerkt. We hebben hard gewerkt om alles in orde te brengen."

De belangrijkste faciliteiten zijn inmiddels opgeknapt, maar het olympisch dorp is nog niet helemaal op en top gereed. Hendriks: "Er zijn nog steeds kleine dingen, zoals lekkages. Maar we hadden er wel rekening mee gehouden vooraf."

Hendriks over dopingschandaal Rusland: situatie verre van ideaal

Dopingschandaal Rusland

Een paar dagen voor de Spelen is nog steeds niet de hele lijst van deelnemende Russische sporters bekend. Hendriks noemt het een onhandige situatie. "Ik ben blij dat het IOC in ieder geval een standpunt heeft ingenomen, maar dit is wel verre van ideaal. We hebben in april al aangedrongen dat ze voor de Spelen duidelijkheid moesten geven. Nu zit je in een tijdlijn die bijna potsierlijk is. Het is bijna niet te halen."

Hendriks weet dat dit ook vervelend is voor de Nederlandse equipe, bijvoorbeeld voor de waterpolosters. "En er zijn nog steeds sporters die in onzekerheid verkeren. Dat is absoluut ongewenst."

Ondertussen werken de internationale sportbonden en het IOC op volle toeren om de Russische sporters te keuren. Hendriks durft niet met zekerheid te zeggen dat het proces eerlijk en volgens de regels verloopt. "Ik denk dat we in een situatie leven dat niemand voor honderd procent zijn hand ervoor in het vuur zal steken. Ik kan wel zeggen dat er vanuit het IOC en de WADA alles aan wordt gedaan om een schone omgeving voor sporters te creëren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl