Davy Pröpper wordt gefeliciteerd door zijn ploeggenoten

Pröpper schiet PSV naar elfde Johan Cruijff Schaal

PSV heeft voor de elfde keer de Johan Cruijff Schaal in de wacht gesleept. De landskampioen was in de Amsterdam Arena met 1-0 te sterk voor bekerwinnaar Feyenoord.

Het duurde even voordat de ploegen in hun eerste echte confrontatie van het seizoen op stoom waren geraakt. PSV schudde als eerste de zomerstop uit de benen en was voor rust de bovenliggende partij.

Zo raakte Andrés Guardado uit een vrije trap de lat en kregen de Brabanders (na een lichte overtreding van Karim El Ahmadi) een penalty. Luuk de Jong zag zijn inzet echter via de lat over het doel gaan.

Even later was het wel raak. Davy Pröppers schot was niet al te hard, maar door een lichte touché was Feyenoords vierde doelman Pär Hansson kansloos.

Luuk de Jong legt aan voor de strafschop
    Eljero Elia in duel met Joshua Brenet
    Vuurwerk in het Feyenoord-vak tijdens de strijd om de Johan Cruijff Schaal

Wist Feyenoord in de eerste helft geen enkele kans te creëren, in de 49ste minuut kregen de Rotterdammers er vier. Tonny Vilhena schoot recht op doelman Jeroen Zoet af, Nicolai Jörgensen raakte de bal maar half, Dirk Kuijts inzet werd eveneens geblokt en Jens Toornstra schoot over.

Grote kansen

Feyenoord had de smaak te pakken en gaf even flink tegengas. Zo ontspon zich een aardige fase waarin beide ploegen een dot van een kans kregen: een kopbal van Eric Botteghin werd echter door Guardado van de lijn gehaald en Jürgen Locadia's schot ging rakelings naast.

PSV had het even lastig, maar Feyenoord ontbeerde de klasse om de gelijkmaker te forceren. Uit handen van Susila Cruijff, de dochter van de dit jaar overleden Johan Cruijff, ontving PSV-aanvoerder De Jong de eerste prijs van dit seizoen.

Feyenoord moet (na 1991 en 1999) nog even wachten op zijn derde schaal.