Omslag van de Game of Thrones-Facebookpagina HBO

Aan al het goede komt een eind en dus ook aan Game of Thrones (GOT). De serie die elk seizoen prijs na prijs wint, krijgt nog twee seizoenen en dan is het klaar. Niet getreurd, zeggen de schrijvers van de Nederlandse blog winteriscoming.nl. "De basis is gelegd voor een mooi eindspektakel", zegt Matthijs Idema (30).

Samen met Henk Janssen (18) schrijft hij op de website over de serie. Het blogduo is het erover eens dat de makers van de serie de juiste keus hebben gemaakt.

"Te veel series maken de fout te lang door te gaan", zegt Idema. Door het rekken van het verhaal ligt volgens hem een slecht, inspiratieloos einde op de loer. "Kijk maar naar Dexter. Een geweldige tv-serie, maar het einde viel enorm tegen."

Ook Janssen denkt er zo over: "Verhaaltechnisch is het tijd om af te gaan sluiten. Ik zou er nog wel veel meer van willen zien, maar na zes jaar opbouw zijn we klaar voor de eindstrijd."

'Hoop personages opgeruimd'

De 30-jarige fan geniet ervan hoe het onlangs afgelopen zesde seizoen de toon heeft gezet voor de finale van de fantasy-serie. "Een hoop personages zijn opgeruimd en verhaallijnen met elkaar verbonden." Toch zag hij een aantal zaken van tevoren aankomen. Dat was in de eerdere seizoenen wel anders.

Onvoorspelbaarheid is altijd een van de troeven geweest van GOT. Doordat hoofdpersonages op elk moment een gruwelijke dood kunnen krijgen, is het voor de fans steeds spannend of hun favoriet blijft leven. Volgens Idema is deze spanning inmiddels wel minder dan in eerdere seizoenen.

Daar kan Janssen zich niet geheel in vinden. "Ik stond volledig perplex door de seizoensafsluiting", zegt hij enthousiast. "Dat was de beste aflevering voor mij tot nu toe. Hoe de muziek en de ontploffing naar elkaar toe werkten: prachtig."

Hoewel het einde in zicht is, sluiten de makers van de show niet uit dat er ook een spin-off komt. Denk daarbij aan een andere verhaallijn binnen de GOT-wereld. "Of dat een goed idee is? Dat ligt eraan in hoeverre ze de formule uitmelken", zegt Janssen afwegend.

"Met totaal andere personages zou het best kunnen werken. Zeker als de makers op dezelfde wijze de spanning weten vast te houden. Maar als ze het te veel willen verweven met de huidige verhaallijn kan het slecht uitpakken", vreest hij.

Eerst maar eens zien hoe de serie afloopt. Wat verwacht het bloggersduo? Idema: "Het is nu in grote lijnen wel duidelijk wat er staat te gebeuren. De machtsstrijd in Westeros en de invasie van de white walkers wordt de finale", zegt Idema. Hij verwacht dat het daarna tijd is voor een 'bitterzoet einde'. Daar zou de geestelijke vader van de serie, George R.R. Martin, naar gehint hebben.

De Amerikaan Martin is de schrijver van de boeken waarop de reeks gebaseerd is. Hij heeft volgens Idema gezegd dat de schrijver zich voor het einde van de reeks heeft laten inspireren door het einde van de boekenreeks The Lord Of the Rings. Dat verhaal loopt goed af, maar met de nodige offers.

Janssen: "Het wordt sowieso een grote strijd tussen de draken en de white walkers. Misschien dat, heel cliché, Jon Snow, of Daenerys Targaryen op de ijzeren troon belandt. Eigenlijk durf ik niet te gokken. We hebben er in ieder geval nog twee jaar plezier van."

STER reclame