AFP

Moslims hebben in Frankrijk en Italië in kerken en kathedralen missen bijgewoond, als teken van solidariteit na de moord op de Franse pastoor Jacques Hamel. In de kathedraal van Rouen waren vanochtend tussen de 100 en 200 moslims. Rouen ligt op een paar kilometer afstand van Saint-Etienne-du-Rouvray, waar de pastoor dinsdag door twee tieners de keel werd doorgesneden.

De Franse aartsbisschop Lebrun zei dat hij geroerd was "door dit bewijs van verbroedering". Buiten de kerk was er applaus voor de islamitische bezoekers. Ook in andere Franse kerken betoonden moslims hun solidariteit.

Moslims in de kathedraal van Rouen AFP

In de Notre Dame in Parijs zei de rector van de moskee van Parijs dat moslims in Frankrijk in vrede willen leven. Hij noemde de situatie ernstig en zei dat het de hoogste tijd is voor saamhorigheid in plaats van verdeeldheid.

Italië

Ook in kerken in Rome en Napels spraken imams over de noodzaak van verbroedering, dialoog en liefde.

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken bedankte de moslimgemeenschap voor de moed om op te komen tegen het fanatisme.

Geen islamitische begrafenis

De moslimgemeenschap in Saint-Etienne-du-Rouvray weigert medewerking aan de begrafenis van een van de daders van de moordaanslag. "We laten onze religie niet bevuilen door een terrorist", zei een woordvoerder. Hij voegde eraan toe dat de islam al 18 maanden geterroriseerd wordt door mensen die uit naam van de religie moorden plegen.

De stad is wettelijk verplicht de moordenaar te begraven. Hij krijgt daar vermoedelijk een anoniem graf, om te voorkomen dat radicalen er een bedevaartsoord van maken. 

STER reclame