Nog maar vijf nachtjes slapen tot de Olympische Spelen beginnen, maar Rio de Janeiro lijkt er nog steeds niet helemaal klaar voor. Eerder bleek het water in de baai al niet fris en kampte het olympisch dorp met storingen en lekkages, tot overmaat van ramp stortte zaterdag ook nog eens het hoofdplatform voor de zeilwedstrijden in.

Het Rio 2016 Organisatiecomité legt de schuld daarvan bij het hoge tij en de stormachtige zee in de jachthaven Marina da Gloria. Niemand raakte gewond, maar door het ongeval worden opnieuw vraagtekens gezet bij de Braziliaanse bouwnormen.

Woordvoerder Mark Adams van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) meent dat het allemaal wel meevalt. "Het zou verkeerd zijn hier een big deal van te maken", zegt hij over het incident. "In aanloop naar de Spelen gebeuren zulke dingen eenmaal."

Het organisatiecomité zegt het bouwbedrijf dat verantwoordelijk is voor de bouw van het platform waarvan de boten vertrekken gesproken te hebben en verwacht dat dit binnen vier dagen gerepareerd is. De zeilcompetities starten op 8 augustus.

De Marina da Gloria jachthaven, hier nog intact ANP

Meer incidenten

Het bleef niet bij een ingestort zeilplatform zaterdag, ook de televisiestudio's aan de Copacabana werden bijna slachtoffer van de wilde zee. Door golven van ruim drie meter hoog dreigde het tijdelijk gebouwde pand te overstromen, maar dit kon uiteindelijk net worden voorkomen door behulp van ijzeren platen.

Op diezelfde Copacabana, waar de volleybalwedstrijden tijdens de Spelen worden gespeeld, spoelden afgelopen woensdag ook nog eens lichaamsdelen aan. Volgens de politie ging het om een been en een arm, vermoedelijk afkomstig van een slachtoffer van bendegeweld.

De bouwnormen in Brazilië liggen onder vuur sinds april, toen een voor de Olympische Spelen gebouwd fietspad langs de kust van Rio instortte. Twee mensen kwamen daarbij om het leven en ook toen was sterke golfslag de oorzaak van het ongeval.

Financiële crisis

Anderhalve maand voor het begin van de Spelen riep de gouverneur van de staat Rio de Janeiro nog de financiële noodtoestand uit. De economische crisis is zo groot, dat volgens gouverneur Dornelles een "totale ineenstorting" dreigt.

Het organiseren van de Olympische Spelen vergroot dat gevaar alleen maar, omdat het evenement Rio naar verwachting meer heeft gekost dan het zal opbrengen. Bovendien dreigt een begrotingstekort van tussen de 109 en 136 miljoen euro.

STER reclame