EPA
NOS Nieuws

Militanten Irak bestormen gasstation en steken olieopslagplaats in brand

In Noord-Irak hebben militanten een gasstation bestormd. Zeker vier terroristen drongen het complex binnen, schoten daar vier medewerkers dood en plaatsten explosieven, waarvan er vijf afgingen. Later werd ook een olie-installatie 25 kilometer verderop aangevallen en in brand gestoken.

De aanvallen waren ten noordwesten van Kirkuk. Ze werden vermoedelijk uitgevoerd door dezelfde groep terroristen.

Leden van een anti-terreureenheid grepen in bij het gasstation. Ze bevrijdden vijftien medewerkers die zich hadden opgesloten in een speciale ruimte. De aanvallers waren toen al ontkomen.

Olieopslagplaats

De aanval op op het oliecomplex had hetzelfde karakter. Een aanvaller bracht een bomvest tot ontploffing bij de ingang, om de anderen in staat te stellen naar binnen te gaan. In dit complex werd één medewerker gedood. De aanvallers brachten in het complex explosieven aan. Voorlopig kan daar geen olie worden opgepompt. De aanvallen zijn vrijwel zeker het werk van IS.

IS-terroristen hebben de laatste tijd vaker aanvallen uitgevoerd op dergelijke doelen. Twee jaar geleden kreeg IS ongeveer een derde van de olieproductie in handen in Irak, maar de terroristen hebben veel terrein moeten prijsgeven aan het Iraakse leger, dat onder meer Amerikaanse luchtsteun krijgt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl