EPA
NOS Wielrennen

Mollema soleert naar zege in Clásica San Sebastián

Bauke Mollema heeft de 36ste editie van de Clásica San Sebastián gewonnen. De Nederlander van Trek-Segafredo reed met een indrukwekkende versnelling direct na de top van het moordende slotklimmetje weg bij Alejandro Valverde, Joaquim Rodriguez en Tony Gallopin.

In de tien kilometer naar de streep in San Sebastian hield Mollema zijn kleine voorsprong intact. De Fransman Gallopin werd tweede, voor Valverde.

Samenvatting: Mollema wint de Clásica San Sebastián

De renners kregen in de rit over 200 kilometer tweemaal de Jaizkibel en twee keer de Arkale voor de kiezen, maar die beklimmingen lagen te ver van de meet om voor spektakel te kunnen zorgen.

Al vroeg in de wedstrijd waren Moreno Moser, Jacques Janse van Rensburg, Jaime Rosón, Przemyslaw Niemiec, Loic Chetout en Pirmin Lang op avontuur gegaan. De zes reden een voorsprong van 6 minuten bijeen, maar na de tweede beklimming van Jaizkibel op 60 kilometer van de finish was de vlucht gedaan.

Murgil Bidea

Het was vervolgens wachten op de Murgil Bidea, een klim van 1.900 meter (gemiddelde stijging van 10,5 procent met pieken van 23 procent) met de top op acht kilometer van de finish.

Die klim verving het vergelijkbare klimmetje van vorig jaar, waar Greg Van Avermaet op weg naar de zege door een motor van de weg werd gereden. De weg op de Murgil Bidea is iets breder.

Mollema springt weg

En het wachten werd beloond, want op de Murgil Bidea brandde de strijd los. Nadat een poging van Adam Yates, de winnaar van vorig jaar, en Joaquim Ródriguez op niets was uitgelopen, ging Mollema in de aanval. Hij kwam als eerste boven en sloeg direct een gaatje van 15 seconden op Ródriguez, Gallopin en Valverde.

Mollema hield stand en bleef het trio knap voor. Ook Tom-Jelte Slagter reed een verdienstelijke wedstrijd. Hij werd achtste.

Mollema: ik wilde die Baskische hoed altijd al hebben

"Ik wilde die Baskische hoed altijd al hebben", zei Mollema gevat na zijn grootste zege in een eendagswedstrijd uit zijn loopbaan. Daarmee refereerde hij aan de zwarte Baskische baret, die de winnaar van de Clásica San Sebastián te beurt valt.

Twee jaar geleden werd Mollema nog tweede achter Valverde. "Dit is een van mijn favoriete wedstrijden, aldus Mollema, die de vorige vier edities 5de, 9de, 2de en 6de werd. "Ik heb de laatste jaren altijd in de toptien gereden. Ik stond ook al eens op het podium. Maar dit is wel een hele mooie zege."

NOS
Bauke Mollema juicht in de de Clásica San Sebastián

Acht dagen geleden vergooide Mollema zijn tweede plaats in het eindklassement van de Tour de France door een onnozele valpartij. Met de zege in de Clásica laat hij zien dat het met de vorm wel goed zit.

"De laatste dagen van de Tour de France waren natuurlijk erg teleurstellend, dan is dit een aardige manier om terug te vechten", aldus Mollema. "En natuurlijk is het mooi om in deze vorm naar de Olympische Spelen te gaan."

Ik wilde die Baskische hoed altijd al hebben

Bauke Mollema

Over exact een week begint in Rio de olympische wegwedstrijd. Tom Dumoulin, Wout Poels en Steven Kruijswijk zijn daar de ploeggenoten van Mollema.

Vierde Nederlander

Mollema is de tweede Nederlander die dit jaar een klassieker wint. Eerder dit seizoen was Wout Poels al de beste in Luik-Bastenaken-Luik.

Ook is Mollema pas de vierde Nederlander die de Clásica San Sebastián (georganiseerd sinds 1981) op zijn naam schrijft. Adrie van der Poel won in 1985, drie jaar later was Gert-Jan Theunisse de beste. De laatste Nederlandse winnaar was Erik Dekker in 2000.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl