EPA
NOS Nieuws

Kritiek leider Beierse christendemocraten op Merkel

De partijchef van de Beierse christendemocratische CSU, Horst Seehofer, heeft kritiek op de uitspraak "Wir schaffen das" van bondskanselier Merkel. Hij is het niet eens met Merkels standpunt, dat Duitsland ruimhartig asielzoekers moet toelaten uit oorlogsgebieden. Hij zei dat hij die leuze "met de beste wil van de wereld niet kan goedkeuren".

Afgelopen dinsdag zei Merkel tijdens een ingelaste persconferentie dat ze nog steeds staat achter de uitspraak "Wir schaffen das", we krijgen het voor elkaar, waarmee ze vorig jaar de toon zette voor het Duitse toelatingsbeleid. Ze kwam speciaal terug van vakantie om zich te verdedigen tegen de golf van kritiek die ze de afgelopen tijd over zich heen heeft gekregen.

Correspondent Jeroen Wollaars staat niet te kijken van de uitspraak van Seehofer. "Het is niet onverwacht, de CSU is altijd heel kritisch geweest op Merkels vluchtelingenpolitiek." De CSU van Seehofer en de CDU van Merkel zijn verenigd in één christendemocratische partij, in Duitsland in de wandeling 'de unie' genaamd. In maart zei Seehofer zelfs dat een breuk in de Unie niet ondenkbaar is.

Historische fout

Het is wel de eerste keer dat de leider van de CSU openlijk kritiek uit op de leuze "Wir schaffen das", zo'n beetje Merkels mantra om haar beleid uit te dragen. Dat beleid is afgelopen weken van verschillende kanten onder vuur genomen naar aanleiding van de aanslagen, die in Würzburg en Ansbach door vluchtelingen werden gepleegd.

Uit een onderzoek van peilingbureau YouGov blijkt dat 66 procent van de Duitsers niet achter Merkels uitspraak staat. Slechts 8 procent van de ondervraagden heeft er vertrouwen in.

De kritiek vanuit de CSU gaat dus ook door, ondanks Merkels persconferentie. Gisteren noemde de Beierse minister van Financiën, ook van de CSU, het een historische fout de grenzen onbeperkt open te stellen. "De beste manier om terrorisme tegen te gaan, is geen terroristen binnen te laten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl