NOS Nieuws

Paard postuum geëerd voor heldendaden in Koreaanse Oorlog

  • Wikimedia Commons
    Sergeant Reckless tijdens de Koreaanse Oorlog
  • USMC
    Reckless belandt in een vuurgevecht tijdens de Koreaanse Oorlog
  • USMC
    Reckless met haar trainer Joseph Latham
  • USMC
    Reckless met pensioen in de jaren 60

Een paard heeft postuum een medaille gekregen voor haar moed tijdens de Koreaanse oorlog. Sergeant Reckless, zoals ze werd genoemd, droeg munitie naar de frontlinie voor de Amerikaanse marine en bracht gewonden naar het hospitaal.

Tijdens een ceremonie kreeg ze de PDSA's Dickin Medaille toegekend, schrijft de BBC. De medaille is de hoogste Britse onderscheiding voor dieren die hebben gediend in oorlogstijd. Bij hoge uitzondering kunnen ook dieren uit andere landen deze medaille krijgen.

Reckless werd genomineerd voor de medaille door auteur Robin Hutton, die de afgelopen zes jaar onderzoek deed naar het leven van het paard en er een boek over schreef.

Carrière bij de marine

In 1952 kocht een Amerikaanse luitenant het dier om zijn troepen te ontzien bij het sjouwen van munitie. Het paard werd volgens Robin Hutton onderdeel van de manschappen: "Ze at met de andere soldaten in de gezamenlijke eettent, ze dronk bier en koffie en sliep zelfs bij de soldaten in de tent als het koud was."

Het dier liep op een dag wel meer dan vijftig keer heen en weer naar de frontlinie met munitie op haar rug. Ze had geleerd om zelf een schuilplek te zoeken als er werd geschoten. Ook droeg ze gewonden terug naar het kampement en daarmee heeft ze volgens Hutton vele levens gered.

Reckless heeft het werk meer dan een jaar gedaan. Ze werd een keer door een kogel geraakt, maar overleefde de oorlog. Het dier stierf zestien jaar later een natuurlijke dood, in 1968.

Een ander paard nam de onderscheiding in ontvangst

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl