ANP

De vier grootste Nederlandse banken houden stand als het slechter gaat met de economie. Dat blijkt uit de resultaten van de Europese Banken Stresstest (.pdf).

ING, Rabobank, ABN Amro en Bank Nederlandse Gemeenten zijn, net als andere Europese banken, van top tot teen doorgelicht door de Europese Banken Autoriteit (EBA). Het resultaat laat zien dat alle Nederlandse banken een economisch slechte situatie aankunnen. Bijvoorbeeld een plotselinge stijging van de werkloosheid, een vastgoedcrisis of een schokgolf op de aandelenmarkten.

Tevreden

Toezichthouder De Nederlandsche Bank is tevreden met het resultaat. In een reactie zegt een woordvoerder: "De uitkomsten laten zien dat de deelnemende Nederlandse banken goed in staat zijn om een dergelijke zware stress te doorstaan." DNB zal de resultaten gebruiken bij het bepalen van de kapitaalposities van de banken.  

Dit jaar geeft de EBA geen beoordeling goed of fout, maar publiceert ze alleen de informatie. De autoriteit kijkt vooral naar de kapitaalratio van de banken in een ongunstige situatie: hoe hoger het percentage daarvan, hoe beter de banken ervoor staan. Bij de vorige stresstest werd een percentage van 5,5 als ondergrens aangehouden.

Resultaten van de Nederlandse banken

BankenKapitaalratio in 'zwaar weer'
ABN Amro 9,53%
ING9,00%
Rabobank8,11%
Bank Nederlandse Gemeenten 17,62%

Ook andere banken in Europa hebben het over het algemeen goed gedaan. Het minst bestand tegen economisch zwaar weer is de Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena. De afgelopen avond werd bekend dat er een reddingsplan klaar ligt voor die bank. Een groep banken gaat de bank ondersteunen met 5 miljard euro. Daarnaast wordt een pakket leningen waarop niet of amper wordt afgelost van de bank overgenomen.

Verder hebben de Spaanse Banco Popular, twee Ierse banken en het Oostenrijkse Raiffeisen slecht gepresteerd. Deutsche Bank, een van de grootste banken in Europa, en Commerzbank presteren magertjes.

Top-10 van slechts presterende banken in Europa

Bank (land)Kapitaalratio in 'slecht weer' (procenten)
Monte dei Paschi di Siena (Italië)- 2,23
Raiffeisen (Oostenrijk)6,14 
Banco Popular (Spanje)7,01
Unicredit (Italië)7,12
Barclays (Verenigd Koninkrijk)7,30
Allied Irish Banks (Ierland)7,39
Commerzbank (Duitsland)7,42
The Governor and Company of the Bank of Ireland (Ierland)7,69
Deutsche Bank (Duitsland)7,80
Société Générale (Frankrijk)8,03

STER reclame