Toeristen op Curaçao kiezen steeds vaker voor particuliere verhuurders
NOS Nieuws

'Code rood' voor hotels Curaçao door concurrentie Airbnb

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

Het gaat niet goed met de hotels op Curaçao: 'code rood' zegt de sector. Voor de tweede achtereenvolgende maand staat de helft van alle hotelkamers op het eiland leeg. Dat is opvallend, want KLM en TUI, de maatschappijen die vanaf Schiphol naar Willemstad vliegen, hebben hun zomerschema doorgetrokken naar de winter: zoveel vraag is er naar een vakantie op het Caribische eiland.

De toerist komt dus wel, maar lijkt dit jaar massaal te hebben gekozen voor Airbnb of andere particuliere verhuurders. Dat denkt de hotelvereniging, die de sector vertegenwoordigt, althans. Volgens Frank Holtslag, manager van het Floris Suite Hotel, worden er op dit moment meer kamers via particulieren op de markt aangeboden dan reguliere hotelkamers.

'Hotel was een optie, maar Airbnb was goedkoper'

"Particuliere verhuur is niet erg. Daar zijn wij als hotels niet op tegen", zegt Holtslag. "Maar het speelveld moet wel gelijk zijn voor iedereen. De verhuurders van eigen kamers en appartementjes dragen geen belasting af en kunnen dus veel goedkoper opereren dan wij."

Jasper en Gerlien van der Hoeven uit Utrecht zijn op Curaçao via Airbnb. Ze hebben overwogen om in een hotel vakantie te vieren, maar omdat ze ook Aruba en Bonaire nog aan willen doen, werd dat wat prijzig. De dagprijs van gemiddeld 35 euro was wel erg aantrekkelijk. "Nu kunnen we ook een autootje huren en het eiland verkennen", zegt Gerlien.

Als het zo doorgaat en de bezetting blijft zo laag, dan verdwijnen er banen op het eiland.

Frank Holtslag, hotelmanager op Curaçao

Voor 35 euro kan Holtslag geen studio aanbieden. "Ik heb personeel en betaal gewoon belasting. Bovendien draag ik via overkoepelende organisaties zoals het Curaçao Toeristenbureau bij aan bijvoorbeeld de reguliere schoonmaak van de stranden en de promotie van Curaçao in het buitenland."

De hotelsector vindt dat particuliere verhuurders gratis meeliften op de promotieactiviteiten van hun investeringen. "Mijn hotel heeft nog een redelijke bezetting omdat ik in een niche van de markt zit. Het Floris Suite Hotel is een 'adult only' hotel, met knipoog naar de homogemeenschap. Maar als het zo doorgaat en de bezetting blijft zo laag, dan verdwijnen er banen op het eiland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl