Harvey Milk in 1977 AP

De Amerikaanse marine vernoemt een schip naar homorechtenactivist Harvey Milk. Wethouder Milk uit San Francisco staat bekend als de eerste openlijke homoseksuele politicus uit de VS. 

Milk werd in 1977 gekozen in het stadsbestuur. Een jaar later werd hij na een politieke ruzie doodgeschoten door een collega. Ook burgemeester George Moscone verloor daarbij zijn leven.

In de jaren 50 diende Milk vier jaar bij de marine. Hij klom tijdens de Koreaanse Oorlog op tot de rang van luitenant. 

De politieke carrière van Milk was in 2008 onderwerp van de gelijknamige film met Sean Penn. Hij won een Oscar voor zijn rol als de politicus. 

Kennedy

Politicus Scott Wiener uit San Francisco, die opgeroepen had een marineschip naar Milk te vernoemen, herinnert eraan dat Milk destijds niet voor zijn geaardheid kon uitkomen. "En nu laten we alle mannen en vrouwen die dienen en de rest van de wereld weten dat we hen steunen om wie ze zijn."

De USNS Harvey Milk maakt onderdeel uit van een nieuwe serie bevoorradingsschepen die allemaal vernoemd zijn naar burgerrechtenactivisten. Andere schepen worden vernoemd naar onder anderen senator Robert F. Kennedy, opperrechter Earl Warren en Sojourner Truth, een zwarte voorvechter van vrouwenrechten uit de 19e eeuw. 

Overigens noemt een kennis van Milk het ironisch dat een oorlogsschip juist naar hem wordt vernoemd, omdat Milk tegen de Vietnamoorlog was en onderdeel uitmaakte van een anti-militaristische beweging. "In mijn tijd zeiden mannen nog dat ze homo waren om onder militaire dienst uit te komen."

STER reclame