NOS Nieuws

'Clinton klonk soms Trumpiaans, maar vooral als Bernie Sanders'

Samenwerken, geen muren bouwen, maar bruggen. De Amerikaanse presidentskandidaat Hillary Clinton hamerde er vannacht in haar toespraak op dat ze te vertrouwen is in de Oval Office, in tegenstelling tot haar rivaal Trump.

"Ze zegt, ik ben een doe-president", vertelt correspondent Arjen van der Horst. "Ze erkende dat ze niet altijd goed kan uitleggen waar ze voor staat, maar ze zegt ook; I'll get things done, ik krijg het voor elkaar."

Dat was wel de rode draad door haar toespraak, vond Van der Horst. "We'll fix it together, we doen het samen. Ik kan niet alles in mijn eentje oplossen, zoals Trump in zijn acceptatiespeech beweerde dat hij dat wel kan. En het tweede contrast dat ze wilde aanbrengen ten opzichte van Trump: ik heb wél concrete plannen."

De hoogtepunten uit Clintons toespraak

Sandersiaans

Toen ze die plannen uit de doeken deed viel één ding op, zegt Van der Horst. "Soms was het alsof we Bernie Sanders hoorden, de linkse kandidaat rivaal van Clinton tijdens de voorverkiezingen."

Clinton kwam met een hele reeks aan linkse maatregelen. "Ze wil miljoenen banen creëren, door geld te steken in fabrieken, schone industrie, wegen, bruggen en ze wil het collegegeld afschaffen voor arme studenten. En ze wil betaald zwangerschaps- en ziekteverlof invoeren. Dat klonk allemaal Sandersiaans."

Maar misschien nog wel opvallender: soms klonk Clinton ook wel een beetje als haar Republikeinse rivaal Trump. "Zo zei ze dat ze zich tegen handelsverdragen zou verzetten die tegen Amerikaanse belangen zijn en wil ze zich krachtiger opstellen tegen China. Dat was een beetje de echo van Trump, maar al met al presenteerde ze een heel links progressief programma."

'Dankzij Bernie Sanders zagen we een heel progressieve Clinton'

Het was geweldig, alles waar ik op hoopte en meer.

Blikt een Clinton-aanhanger terug na afloop van de conventie

En dat er zoveel aandacht was voor Bernie Sanders viel bij haar aanhang in goede aarde. "Het was heel belangrijk dat ze Bernie bedankte. Hij had een hele succesvolle campagne en is erin geslaagd om haar naar links te duwen. En daar ben ik blij mee. Ze is een betere kandidaat geworden door Bernie", zei iemand uit het publiek na afloop.

En dat de toespraak goed viel bij de aanhangers, mag duidelijk zijn. "Het was geweldig, alles waar ik op hoopte en meer", vervolgde hij.

Emotionele reacties bij Democratische vrouwen

Er is nog een lange weg te gaan tot de verkiezingen in november, maar na de grootste toespraak uit haar carrière is Hillary Clinton vol vertrouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl