The Young Turks-oprichter Cenk Uygur met fans
NOS Nieuws

Online-zender TYT steelt de show op Democratische conventie

  • Wouter Zwart

    Correspondent Verenigde Staten

  • Wouter Zwart

    Correspondent Verenigde Staten

Hij kan het nauwelijks bevatten, maar tijd tot nadenken krijgt Cenk Uygur niet. Waar hij ook komt tijdens de Democratische conventie, overal vragen enthousiaste fans om een foto en een handtekening. De oprichter van online tv-zender The Young Turks is inmiddels beroemder dan de politici die hij interviewt.

TYT is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de best bekeken online-nieuwszender ter wereld. Uitzendingen op YouTube werden al bijna drie miljard keer bekeken. Zeven miljoen mensen klikken dagelijks op hun filmpjes.

"Wij zijn de ware mediarevolutie", legt Uygur uit, die met TYT een nieuwe markt heeft aangeboord. "De meeste Amerikaanse nieuwszenders vertegenwoordigen de gevestigde orde. Wij ageren daar juist tegen."

Young Turks kiezen kant bij Democraten

Kijkers waarderen dat. Die lopen steeds vaker weg bij Amerika's traditionele media en zoeken online-zenders op als die van Uygur. "De gewone man, thuis op de bank, heeft niets met de politieke kliek in Washington. Zenders die roepen dat ze de oud-woordvoerder van het Witte Huis in hun uitzending hebben? Who cares?! Niemand buiten DC en New York vertrouwt zo'n woordvoerder. Het is allemaal voor een klein clubje mensen bedoeld. De rest boeit het niet."

De naam The Young Turks heeft weinig te maken met Uygurs achtergrond (hij werd geboren in Istanbul), maar des te meer met de Engelse term young turk, wat zoiets betekent als jonge garde, of rebel binnen de gevestigde orde.

"En dat is precies wat we willen zijn. Onze hoofdkantoor heet niet voor niets Rebel Headquarters."

We laten zien wat er gebeurt en we maken ook fouten. Dat moet kunnen.

Cenk Uygur, oprichter The Young Turks

Dat straalt de zender ook uit met de stijl van programma maken. Het is direct en ongepolijst. Het gebeurt meestal live en zonder voorbereide teksten. "We laten zien wat er gebeurt, maken dus ook fouten. En dat moet kunnen", vertelt Uygur.

Op de tweede dag van de conventie doet hij rechtstreeks verslag vanaf de vloer, waar Bernie-supporters onrust stoken tijdens de zogeheten roll call. Uygur doet geen moeite om zijn enthousiasme voor Sanders te verbergen. "Jezus Christus! Elke keer als Hillary Clinton wordt genoemd, hoor je boegeroep. Ongelofelijk! Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt."

Eerlijk zijn

Op de vraag of je wel neutraal verslag kan doen als je een duidelijke progressieve agenda hebt, antwoordt hij resoluut: "Jazeker, zo lang je maar eerlijk bent tegen je kijkers. De traditionele media blijven bijvoorbeeld maar zeggen dat Hillary aan de winnende hand is, terwijl ze achter staat in de peilingen. Wij benoemen dat wel. Net als toen Bernie Sanders zijn strijd staakte. Veel van onze kijkers wilden dat niet horen. Wij zeiden het wel: 'We hebben verloren. Dat is jammer, maar het is zo.' Je moet mensen eerst de waarheid vertellen. Daarna kun je uitleggen waardoor dit kon gebeuren."

Toen TYT in 2002 begon, waren de medewerkers pioniers van de nieuwe media. Inmiddels zijn er meer online-zenders dan traditionele media. En allemaal lopen ze rond op de conventies. Dat botst wel eens.

De bekende activist Alex Jones van de rechtse online-zender Infowars brak vorige week in tijdens een live-uitzending van Uygur. Met draaiende camera en microfoon liep hij de studio op de Republikeinse conventie binnen. Wat begon als een fikse discussie liep bijna uit op een vechtpartij. Uygur kon nog net in bedwang worden gehouden. Uiteraard allemaal rechtstreeks uitgezonden op de beide kanalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl