Hillary Clinton bij haar toespraak na haar overwinning in de voorverkiezingen
NOS Nieuws

Kan Clinton vannacht haar bezoedelde imago oppoetsen?

Het is niet best gesteld met het imago van Hillary Clinton. Uit het gemiddelde van de opiniepeilingen blijkt dat meer dan de helft van de Amerikanen een negatief beeld heeft van haar.

"Het grote probleem voor Clinton is dat mensen haar gewoonweg niet vertrouwen", zegt correspondent Arjen van der Horst. Hij hield aan de vooravond van Clintons acceptatiespeech op de Democratische conventie samen met collega Wouter Zwart een live vraag-en-antwoordsessie op de Facebookpagina van de NOS.

Geheimzinnigheid

Dat wantrouwen heeft ze overigens vooral aan zichzelf te wijten, zegt hij. Bijvoorbeeld door de geheimzinnigheid over het gebruik van een privé e-mailserver in haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken.

Ze kreeg ervan langs van de directeur van de FBI, maar justitie ging niet over tot vervolging. "Dat bevestigt het beeld dat veel Amerikanen van Clinton hebben. De regels die voor ons gelden, gelden niet voor haar."

'Mensen vertrouwen Clinton gewoonweg niet'

Wat Hillary Clinton vannacht in haar speech dan ook vooral niet moet doen, is al te veel refereren aan zichzelf. "Dat kan ze beter aan haar man Bill en president Obama overlaten. Ze is nou eenmaal niet zo geliefd", zegt Wouter Zwart.

Acht jaar geleden, toen ze ook president wilde worden, was ze in vergelijking met Obama kil en afstandelijk. Zwart: "Dat gaat nu beter. Ze doet haar best om meer als een mensen-mens over te komen."

Hij wijst naar de korte videoboodschap die dinsdag op de conventie werd getoond. "Daar stond ze tussen een dwarsdoorsnede van de Amerikaanse samenleving."

'We hebben de grootste barst ooit in het glazen plafond geslagen'

Van der Horst is benieuwd hoe haar toespraak valt. "Na het verbale geweld van Obama en vice-president Biden loopt ze het risico dat het vanavond inzakt. Ze is wel een goede spreker, maar ze heeft niet hun charisma."

Ze zal in elk geval moeten overbrengen waar ze voor staat. Want dat is nog steeds niet duidelijk. Gevraagd naar Clintons standpunten beginnen veel aanwezigen op de conventie in Philadelphia te praten over haar kwaliteiten, merken Zwart en Van der Horst. "Ze vertellen dat ze veel ervaring heeft, maar niemand die zegt: dit is wat ze met Amerika wil bereiken."

'Clinton is nog steeds zoekende naar haar boodschap'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl