Al-Nusra-leider Abu Mohammad al-Jolani AFP

Terreurbeweging Jabhat al-Nusra, de Syrische tak van al-Qaida, splitst zich af van zijn moederorganisatie. De organisatie gaat voortaan verder onder de naam Jabhat Fateh al-Sham (front voor de verovering van Syrië).

Door afstand te nemen van al-Qaida hoopt al-Nusra internationaal meer steun te krijgen. Ook zou de afsplitsing tot nauwere banden kunnen leiden met andere strijdende partijen in Syrië.

Toestemming al-Qaida

Nu staat al-Nusra, vanwege zijn banden met al-Qaida, op de Amerikaanse terreurlijst. Al-Nusra wordt daardoor niet betrokken bij internationaal overleg en mocht niet meedoen aan het staakt het vuren dat in februari inging.

Al-Qaida gaf vanmiddag toestemming voor de afsplitsing en zei dat de organisatie moet doen wat nodig is om de jihad in Syrië voort te zetten. Een van de leiders van al-Qaida zei in een audioboodschap dat al-Nusra zijn eenheid moet bewaren.

IS

Al-Nusra werd opgericht in 2012, vlak na het begin van de opstand tegen president Assad. Aanvankelijk was het een onderafdeling van IS, maar in 2014 splitste al-Nusra zich af. Al-Nusra behield toen wel de steun van al-Qaida.

STER reclame