ANP XTRA

De rechter maakt een einde aan een proef in de gemeente Nieuwegein waarbij winkels naast hun eigen diensten, ook alcohol mogen aanbieden.

Kappers, bloemisten en andere winkeliers konden tijdelijk toestemming van de gemeente krijgen om een wijntje of biertje aan te bieden in de winkel. De Slijtersunie kwam daartegen in opstand en spande een zaak aan. 

Volgens de Slijtersunie is het schenken van alcohol zonder vergunning in strijd met de wet. De rechter gaat daarin mee. De gemeente is verplicht om te handhaven en mag daar alleen onder bijzondere omstandigheden van afwijken. Daar is volgens de bestuursrechter in deze situatie geen sprake van.

Juridische strijd

De juridische strijd is al langer aan de gang. De proef is bedacht door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), die vindt dat een strikte naleving van de Drank- en Horecawet niet altijd praktisch is. 35 gemeenten namen het idee over.

De Slijtersunie had hierover eerder al een zaak aangespannen tegen de VNG, maar de rechtbank oordeelde toen dat individuele gemeenten verantwoordelijk zijn. 

In april wonnen de slijters een zaak tegen de gemeente Zwolle. Daar werd in onder meer een boekenwinkel wijn verkocht. Nu was dus de gemeente Nieuwegein aan de beurt.

STER reclame