In Horgos is een geïmproviseerd tentenkamp ontstaan Marcel van der Steen / NOS

Hulporganisaties in Servië maken zich zorgen over de situatie voor ruim 3000 migranten en vluchtelingen in het land. "De overheid moet meer opvang bieden. Anders wordt dit een humanitaire ramp", zegt Rados Djurovic van het Asylum Protection Center in Belgrado.

Bijna alle officiële opvangkampen in Servië zitten vol. Alleen in het kamp bij Presevo, bij de Macedonische grens, is nog plaats. "De overheid moet snel voor goede opvang zorgen. Waarom wordt het kamp bij Kanjiza niet opnieuw geopend?" 

Gestrand

In Kanjiza, bij de Hongaarse grens, werden vorig jaar tienduizenden vluchtelingen opgevangen die op doorreis waren naar Hongarije. "Toen was het vrij eenvoudig, niemand bleef langer dan een dag, maar nu is er behoefte aan langdurige opvang."

Sinds enkele weken neemt het aantal migranten in Servië weer toe. Gemiddeld 300 per dag komen er via Macedonië en Bulgarije het land binnen. Maar de grenzen in het noorden van Servië, met Hongarije en Kroatië zitten potdicht. Daardoor stranden veel vluchtelingen.

Aan de Hongaarse grens zijn geïmproviseerde kampen ontstaan. In Horgos verblijven zo'n 600 mensen in zelfgebouwde tenten. Er zijn geen toiletten of douches. Slechts vijftien mensen per dag mogen het hek door, om asiel aan te vragen in Hongarije. 

Een groep van 150 jonge mannen, vooral Afghanen en Pakistanen, is sinds zondag in hongerstaking. Bij een temperatuur van ruim dertig graden hebben ze vandaag ingestemd met het drinken van water.

De Servische minister van Sociale Zaken, Aleksandar Vulin, wijst vooral naar de Europese Unie. "De Balkanroute is niet dicht, de migratiecrisis is niet voorbij. We hebben behoefte aan een gezamenlijke aanpak."

Balkanroute is officieel dicht, maar toch weer migranten in Servië

In het zuiden van Servië komen migranten via EU-landen ons land binnen, maar ten noorden houden andere EU-landen zoals Kroatië en Bulgarije hen tegen. Dat is een groot probleem voor Servië", zegt de minister.

Deze mensen komen niet aan een parachute uit de lucht vallen.

Minister Aleksandar Vulin

Rados Djurovic denkt ook dat de EU het probleem niet meer wil zien. "Het mag geen probleem worden voor alleen Servië, Kroatië en Hongarije, waar nu vooral heen en weer wordt gepingpongd met vluchtelingen. We hebben nu hulp van de EU nodig."

Minister Vulin: "De Europese gemeenschap is lekker op vakantie en laat het aan Servië over om dit probleem op te knappen. Maar de EU is onderdeel van het probleem. Deze mensen komen niet aan een parachute uit de lucht vallen."

Servië heeft afgelopen week meer militairen en politie naar de grenzen met Bulgarije en Macedonië gestuurd. 

STER reclame