NOS Nieuws Buitenland

Merkel herhaalt mantra asielbeleid: 'Wir schaffen das'

Bondskanselier Merkel verandert niets aan het Duitse asielbeleid

Bondskanselier Merkel houdt onverkort vast aan haar standpunt over het opvangen van asielzoekers: "Wir schaffen das." Merkel is onder meer door de drie aanslagen in Würzburg, München en Ansbach onder vuur komen te liggen vanwege het ruimhartige asielbeleid dat ze voorstaat.

Ze wil zich tegen de kritiek verdedigen en onderbrak daarom haar vakantie om een persconferentie te geven. Merkel, die zich doorgaans zeer op de vlakte houdt, noemde de strijd tegen terreurgroep IS zelfs een 'oorlog': "Dat we ons in oorlog met IS bevinden, is onomstreden." Ze haastte zich wel er meteen bij te zeggen dat dat niet geldt voor de islam als geheel.

Merkel wierp zelf de vraag op of haar leuze "Wir schaffen das", we krijgen het voor elkaar, met betrekking tot de opvang van de vele vluchtelingen in Duitsland nog wel gerechtvaardigd is. Ze gaf zelf het antwoord: ja, we gaan dit voor elkaar krijgen. "Duitsland is sterk."

Ze vindt het de plicht van de Duitsers om mensen die oorlogsgebieden ontvluchten op te vangen. "We blijven bij onze principes", zei ze, verwijzend naar artikel 1 van de Duitse grondwet. "Ik heb nooit gezegd dat het makkelijk zou worden."

'Haar Willkommenskultur wil ze niet veranderen, ze zou het precies zo gedaan hebben'

Merkel erkent wel dat er maatregelen nodig zijn. Ze noemde de aanslagen in Duitsland en die in Frankrijk, België en Orlando "bedrukkend en deprimerend". Daarom presenteerde ze een negen-puntenplan in de strijd tegen terrorisme.

"Het zijn daden op plekken waar iedereen kon zijn. Wij gaan alles doen om deze barbaarse daden te onderzoeken en om de verantwoordelijken achter de schermen op te sporen. Dat zijn we verplicht aan de slachtoffers, hun nabestaanden, onze veiligheid en aan de vele onschuldige vluchtelingen." 

Het is navrant, aldus Merkel, dat de daders van de aanslagen in Würzburg en Ansbach asielzoeker waren, mensen die in Duitsland zelf bescherming zochten tegen oorlog en geweld. 

Nieuw verschijnsel

De bondskanselier wees erop dat er al veel maatregelen zijn genomen, en dat er nog meer zullen volgen. Betere informatie-uitwisseling tussen de veiligheidsdiensten bijvoorbeeld, ook internationaal. Er komt een centrale eenheid die versleuteld internetverkeer gaat monitoren en bestrijden.

Merkel stelde dat de 'lone wolves' die de aanslagen in Duitsland pleegden, een nieuw verschijnsel zijn. "Daders die onze veiligheidsdiensten niet opvallen, zijn een nieuw probleem voor de veiligheid." 

De wapenwet wordt aangepast: het moet onmogelijk worden voor particulieren om rechtstreeks via internet zelf een wapen te kopen. Daar moet in de toekomst een wapenhandelaar aan te pas komen.

Meer Mutti

In Berlijn ging het vandaag vooral over de toon van de toespraak van Merkel, zegt correspondent Jeroen Wollaars. Die was vrij koel en afstandelijk. "Ik heb veel commentaren gezien van mensen die zeggen: ik had wel iets meer 'Mutti' verwacht. Iets meer empathie na deze week van aanslagen hier in Duitsland."

Een Berlijnse krant schreef volgens Wollaars vanavond dat domineesdochter Merkel de uitstraling had van een evangelische gebedsruimte. "Zo'n taal over Merkel, dat heb ik hier eerlijk gezegd nog niet eerder gehoord."

STER reclame