De dader heeft geen spijt van zijn daad. Op videobeelden is hij lachend te zien. RTR

Er zijn meer gruwelijke details bekendgemaakt over de manier waarop de Japanner te werk ging die negentien gehandicapten doodstak. Satoshi Uematsu bond allereerst medewerkers vast zodat hij ongestoord te werk kon gaan. 

Rond 02.00 uur dinsdagnacht sloeg de 26-jarige man een raam in van de instelling, en kwam zo binnen. Van de acht mensen die aan het werk waren, bond hij er vijf vast met tie-wraps, melden Japanse media. Met hun sleutels had hij toegang tot andere delen van het gebouw en kamers van de patiënten. De drie andere werknemers verstopten zich. 

Uematsu kende de weg omdat hij in de kliniek had gewerkt. Hij ging van kamer naar kamer en viel daarbij 45 mensen aan. 

Sommige patiënten sneed hij de keel door, andere stak hij in de buik. Er raakten 26 mensen gewond. Sommige van hen hebben steekwonden van 10 centimeter diep. Pas 40 minuten na zijn inbraak werd de politie gealarmeerd.

Hitler

De dader had neo-nazistische sympathieën. Zijn laatste tweet wees in die richting, zegt correspondent Kjeld Duits. Hij schreef daar 'Beautiful Japan'. "Dat is een codewoord voor nationalisten die terug willen naar het vooroorlogse Japan", zegt Duits.

In februari pleitte Uematsu in een brief aan het parlement voor euthanasie voor gehandicapten. Hij schreef dat hij daarbij wilde "helpen" en noemde daarbij ook al de naam van de kliniek.

Hierna werd hij zelf opgenomen in een instelling. Daar zou hij gezegd hebben dat hij achter de ideologie van Hitler staat. Hij zou eugenetica een goed idee hebben gevonden. Dat is onderzoek naar het genetisch verbeteren van de mens. Vanuit dat idee hebben de nazi's in de Tweede Wereldoorlog tienduizenden gehandicapten vermoord.

Discussie in Japan

Uematsu heeft maar kort in de kliniek gezeten. De artsen dachten al snel dat hij weer beter was.

Na zijn daad gaf hij zichzelf aan bij de politie. Hij zegt geen spijt te hebben. Op videobeelden na de aanslag is hij lachend te zien. In Japan is nu discussie ontstaan of de moordpartij voorkomen had kunnen worden.

STER reclame