Een Chinees schip en helikopter tijdens een oefening in de Zuid-Chinese Zee op 14 juli Reuters

China en Rusland gaan in september samen militaire oefeningen houden in de Zuid-Chinese Zee. Beide landen willen hun militaire relatie verdiepen en hun vermogen opvoeren om te reageren op "maritieme dreigingen", zegt een woordvoerder van het Chinese ministerie van Defensie.

Waar de gezamenlijke Chinees-Russische oefeningen worden gehouden is niet bekendgemaakt. Niet alle delen van de Zuid-Chinese Zee worden betwist. Volgens China zijn de oefeningen niet gericht tegen andere landen.

Beide grootmachten hebben de afgelopen jaren al vaak gezamenlijk militair geoefend in het gebied. Ze hebben onderling ook allerlei geschillen, maar zijn er beiden op gebrand de Amerikaanse invloed in Azië en de Grote Oceaan terug te dringen.

De Russen steunen de Chinese verwerping van de uitspraak van het Hof van Arbitrage en vinden dat niet-betrokken landen, zoals de VS, neutraal moeten blijven. Amerika heeft China opgeroepen de uitspraak te respecteren.

Peking legt op zandbanken, riffen en atollen in de Zuid-Chinese Zee kunstmatige eilanden aan met havens en landingsbanen. Die militaire operaties moeten de Chinese claims ondersteunen. De Chinezen zeggen alle territoriale disputen te willen oplossen door bilaterale onderhandelingen. 

Op een recente top van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Landen (ASEAN) stond in de slotverklaring onder druk van China geen enkele verwijzing naar de geschillen over de Zuid-Chinese Zee.

STER reclame