Archieffoto / EPA

"Ze vroegen: wie is jouw god? Toen ik Allah zei, gaven ze me een elektrische schok in mijn maag. Daarna raakte ik bewusteloos." De Syrische jongen Hossam vertelt aan mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch hoe hij tijdens de burgeroorlog drie dagen lang gemarteld werd in een militair kamp bij Homs.

"Ze ondervroegen me een tweede keer, sloegen me en gaven me meer stroomstoten. De derde keer kwamen ze terug met een tang, en trokken mijn teennagel eruit. Ze zeiden: onthoud dit goed: we pakken kinderen en volwassenen op. En we doden beiden. Toen ik begon te huilen, brachten ze me terug naar de cel."

Hossam is een van de jongens uit het onderzoek van Human Rights Watch. De mensenrechtenorganisatie rapporteerde dat wereldwijd duizenden kinderen in conflictgebieden zijn opgepakt, omdat ze volgens hun land een veiligheidsrisico vormen. Vaak zijn ze vastgezet zonder een formele aanklacht en werden internationale verdragen geschonden.

Van straat geplukt

De verhalen zijn opgetekend uit verschillende plekken op de wereld zoals Nigeria, Afghanistan, Guantánamo Bay, Irak en Congo. In dat laatste land zijn onlangs kinderen vastgezet met als argument dat ze lid zouden zijn van rebellenbeweging FDLR. 

Een 15-jarige jongen zegt dat hij zomaar van de straat werd geplukt. "Ik was op weg naar de markt om wat spulletjes te kopen. Onderweg kwam ik soldaten tegen van het Congolese leger, die me zonder aanleiding arresteerden. Ze reden me eerst naar Bukavu, daarna naar Goma en toen naar de militaire gevangenis in Angenga. Ik heb geen idee wat de bedoeling was. Misschien wilden ze gewoon vertellen dat ze iemand van FDLR hadden opgepakt, ik weet het niet."

Zes of zeven soldaten werkten hem tegen de grond en begonnen te slaan en schoppen.

Een jongen in Oost-Jeruzalem werd opgepakt, omdat hij een mes zou hebben gehad

Mishandelingen

Human Rights Watch stelt in het rapport dat verschillende kinderen zeggen dat ze door politieagenten zijn geslagen en mishandeld. Een 15-jarige jongen in Oost-Jeruzalem werd gedwongen om papieren te ondertekenen die hij niet kon lezen. Daarin stond dat hij zou verklaren dat hij niet geslagen was.

Een andere jongen van 16 vertelt dat hij werd opgepakt terwijl hij bij een vriend was. Hij zou een mes hebben gehad. Hij werd geblinddoekt, geboeid, ondervraagd en daarna naar een militaire post gebracht. Zes of zeven soldaten werkten hem tegen de grond en begonnen te slaan en schoppen, schrijft Human Rights Watch.

"Eerst werd ik op mijn rug en benen geraakt en daarna tegen mijn hoofd geschopt. Ik weet niet hoelang het duurde, maar het deed erg veel pijn." Volgens de mensenrechtenorganisatie werd hij zes dagen later weer vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

De militaire gevangenis in Congo waar in 2015 zeker 29 kinderen vastzaten Human Rights Watch

Ze lieten me daar ongeveer zeven uur hangen, een paar centimeter boven de grond. Ik kon net op mijn tenen staan.

De 16-jarige Syrische jongen Ala'a

Terug naar Syrië. De 16-jarige jongen Ala'a zegt dat hij in 2011 werd opgepakt toen hij bij een demonstratie was. "Ze verhoorden me en vroegen aan hoeveel demonstraties ik had meegedaan. Toen ik antwoordde: geen enkele, werd ik naar een andere cel gebracht en met mijn armen aan het plafond gehangen. Ze lieten me daar ongeveer zeven uur hangen, een paar centimeter boven de grond. Ik kon net op mijn tenen staan."

"Terwijl ik daar hing, werd ik uren met kabels geslagen en geraakt met een stroomstootwapen voor vee. Daarna gooiden ze water op en onder me en zetten me onder stroom. Ik dacht dat ik dood ging. Na drie van deze behandelingen zei ik: ik beken alles wat jullie willen."

Acht maanden later werd hij vrijgelaten. Nadat zijn vader de gevangenisbewaarder had omgekocht.

STER reclame