Inwoners van Aleppo na een luchtaanval op een wijk in handen van rebellen, eerder deze week
NOS Nieuws

'Amnestie voor rebellen Syrië die zich overgeven'

Rebellen in Syrië die de komende drie maanden hun wapens neerleggen en zich overgeven krijgen amnestie. In een decreet van president Assad worden de strijders opgeroepen hun gevangenen vrij te laten. Degenen die dat doen en zich binnen een maand overgeven, zullen niet worden gestraft.

Het aanbod komt op een moment dat regeringstroepen de wijken in het oosten van de belegerde stad Aleppo die nog in handen zijn van rebellen, volledig hebben omsingeld. De Russen, die Assad steunen, zeggen een grootschalige humanitaire operatie rondom de stad op touw te zetten. Die is bedoeld, zegt minister Sjoigoe van Defensie, om gijzelaars van terreurgroep IS te helpen, maar ook rebellen die bereid zijn de strijd te staken.

Er zouden drie humanitaire corridors rondom Aleppo komen, die burgers de kans moeten geven de stad te verlaten. Ook worden er posten ingericht om voedsel uit te delen en spoedeisende hulp te verlenen. In Aleppo zitten naar schatting 250.000 mensen vast tussen de strijdende partijen. Hulporganisaties hebben gewaarschuwd voor een grote humanitaire ramp als de strijd om de stad nog langer doorgaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl