AFP
NOS Nieuws

Amerikanen zetten flinke stap in strijd tegen zika

Amerikaanse wetenschappers zeggen dat ze een doorbraak hebben in het onderzoek naar een vaccin tegen het zikavirus. Ze schrijven in het wetenschappelijke blad Cell dat ze anti-lichamen hebben gevonden die het virus uitschakelen. De vondst werd gedaan tijdens proeven op muizen.

De onderzoekers zeggen dat de antistoffen in het bloed de Afrikaanse, Aziatische en Amerikaanse stammen van het zikavirus onschadelijk kunnen maken. Dat betekent dat een vaccin tegen alle zika-variaties gemaakt zou kunnen worden. Maar daarvoor is nog nader onderzoek nodig, voegen ze eraan toe.

Allerlei klachten

Het zikavirus wordt overgebracht door muggen. Mensen die besmet zijn, krijgen koorts, gewrichtsklachten en huiduitslag.

Vrouwen die in de eerste drie maanden van hun zwangerschap zika oplopen, hebben een kans van 1 op 100 om een kind te baren met een te kleine schedel- en hersenomvang, ofwel microcefalie.

De Amerikaanse onderzoekers hebben verder ontdekt dat de antistoffen ook afdoende zijn tegen dengue ofwel knokkelkoorts. Dat wordt ook veroorzaakt door een virus.

Erasmus MC

Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam komt ook met een nieuwe ontdekking wat het zika-onderzoek betreft. Het virus blijkt al in een vroeg stadium van de zwangerschap niet alleen hersenen aan te tasten maar ook botten en gewrichten.

De Nederlandse onderzoekers ontdekten in de placenta van een elf weken zwangere vrouw dat het virus zat in een laagje bindweefsel rond kraakbeen. Ze spreken van een doorbraak.

Het onderzoek concentreert zich tot nu toe wereldwijd tot de hersenen en het centrale zenuwstelsel. Door het Rotterdamse onderzoek zal dat nu veranderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl